Čtvrtek, 28. března 2024

Stát zaplatí myslivcům za zabití stovky zvířat ročně

Stát zaplatí myslivcům za zabití stovky zvířat ročně
Louny - Dvě mladá liščata viděl pobíhat na silnici první třídy z Mostu do Litoměřic jeden z občanů Hořence, osady pod správou OU v Libčevsi. Lišky jsou v této okrajové části okresu přemnoženy. Velmi nepříjemně se o tom přesvědčila další občanka z Hořence, které přímo z ohrady pro drůbež odnesla liška kachny a kvočny, nasezené na vejcích. Namísto očekávaných kuřat nebo káčat zůstala opuštěná hnízda se znehodnocenými násadovými vejci. Ze dvorů, sousedících s volnou přírodou, mizí i ostatní drůbež.

Chovatelé norníků téměř vymizeli
\"Lišky se úspěšně rozmnožují po vakcinaci proti vzteklině, která se provádí už několik let na podzim i na jaře. Díky systematickému ozdravování se vzteklina nevyskytla v okrese už několik let,\" předeslal Miloš Novák, předseda okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Lounech.
Druhou stranou téže mince je ovšem skutečnost, že stavy lišek ve volné přírodě narůstají. Dříve běžné norování speciálním druhem psů norníků, po dlouholetých sporech myslivců s ochránci přírody téměř vymizelo. Dnes je chovatel norníka vzácností. Zákon zakázal dříve velmi časté závody v umělé noře, kam myslivci vypouštěli proti psům živé lišky. Současná legislativa povoluje při soutěžích pouze tzv. bezkontaktní norování. \"Pes, který dnes nemá žádnou možnost přijít do přímého styku s liškou ve cvičné noře, pak při skutečném norování prakticky nemá šanci,\" objasnil Miloš Novák příčiny stále nižšího počtu chovatelů norníků.
Ti se pochopitelně o své psy, jež nemají možnost praktického výcviku, obávají. Liška navíc nemá v přírodě přirozeného nepřítele a po vymizení divokých králíků, kteří byli dříve jejich hlavním zdrojem obživy, ani dostatečný zdroj potravy. Podle Nováka tak lišky po narození mláďat v pudu sebezáchovy ztrácejí plachost a vypravují se do vesnic za potravou i za bílého dne. Ve snaze uživit mladé je pak i vyvádějí dříve z nory do volné přírody, aby si liščata sama hledala potravu.

Odstřel lišky vyžaduje čas a znalost honitby
Stát zrušil i někdejší odstřelné, jež motivovalo myslivce a částečně pomohlo i nahradit náklady na střelivo. \"V současné době hradí stát prostřednictvím okresních inspektorátů Státní veterinární správy odstřel stovky lišek z každého okresu,\" uvedl MVDr. Jan Novotný z inspektorátu Louny Krajské veterinární správy Ústí nad Labem. Myslivcům tak po dohodě hradí veterinární správy odstřel 50 lišek po jarní a dalších padesáti po podzimní vakcinaci. Odstřelené lišky slouží potom veterinární správě ke kontrole účinnosti vakcíny proti vzteklině. Speciální testy Státního veterinárního ústavu potvrdí, že liška vakcínu pozřela a zároveň doloží absenci vztekliny. Stovka lišek, jež tak se souhlasem státu ročně zmizí z přírody okresu, je však žalostně málo. \"Ročně odstřelíme tak kolem dvacítky lišek, která patří v naší honitbě mezi nejčastější škodnou,\" uvedl Karel Lang z Honebního společenstva Charvátce se sídlem v Jablonci na Libčevesku.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů