Sobota, 20. dubna 2024

Budoucí lesní strážci mohou prvně ochutnat budoucnost

Budoucí lesní strážci mohou prvně ochutnat budoucnost
Šumava - Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava se letos připojuje k projektu Europarku s názvem Junior Rangers. Projekt se koná v několika evropských národních parcích už tři roky.
Europark se sídlem v německém Grafenau, kde je také správa Národního parku Bavorský les, je největší nevládní sdružení velkoplošných chráněných území.
\"Cílem programu je vychovat mladé dobrovolné strážce, kteří mají vztah k regionu a k národnímu parku a chránit tak evropské přírodní a kulturní dědictví. Tábora se zúčastní děti z kraje mezi Lipnem a Železnou Rudou. Budou mít modré uniformy mladých strážců, navržené Europarkem,\" uvedl včera tiskový mluvčí SNP a CHKO Šumava Radovan Holub.
V táboře se seznámí s prací strážní služby, principy Národního parku a šumavskou přírodou. Budou se také učit komunikovat s návštěvníky a opravovat značení parku. V druhém týdnu si vyzkouší strážní službu v praxi a budou provádět návštěvníky do Chalupské slati.
\"Děti by měly získat pozitivní postoj k ochraně přírody a předávat ho dál,\" říká metodička ekologické výchovy ze správy NPŠ Martina Kučerová. \"V budoucnu mohou právě tyto děti ovlivnit názor na ochranu přírody a na park mezi místními lidmi.\"
\"Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava vyjadřuje tímto způsobem odhodlání otevřít se evropským trendům v ochraně přírody,\" doplnil R. Holub.
Zdroj:Prachatický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů