Pátek, 19. dubna 2024

Lesy ohrožují cizopasné houby

Lesy ohrožují cizopasné houby
Především na skalnatých stráních nad Vltavou napadá lesní porosty cizopasná houba. Kromě toho letošní sucho hrozí, že na Příbramsku může vypuknout kůrovcová kalamita. Brouk dorazil i sem.

VÍT SMRČKA

Příbramsko - Současné sucho se nepříznivě podepisuje na lesích v Povltaví a dalších místech Příbramska. S obavami zdejší lesníci pozorují zvýšený výskyt kůrovce a u borovic nástup cizopasných hub. Ještě před třemi čtyřmi roky mohli nad kůrovcovou metlou lesních porostů Šumavy, Krkonoš nebo Beskyd téměř mávnout rukou. Jednalo se o okrajový problém. Kůrovec se zde vyskytoval, ale spíše jako součást lesního ekosystému. Nyní je situace jiná, kalamita hrozí i zde. Navíc se problém zdvojnásobil.

Chybí obrana proti novému škůdci

Vedle kůrovce se rozšířila v povltavských lesích, zejména na skalnatých stráních nad řekou, i cizopasná houba. S tou si neví rady nikdo. \"Je to neznámá věc. Na houbu není obrana,\" upozorňuje na nepříznivou situaci jednatel Lesní a zemědělské společnosti v Čími Václav Dopita. Z okna kanceláře vidí na kopec u Buše porostlý asi dvouhektarovým načervenalým porostem borovice černé. Z větší části je les odumřelý. Byl napaden cizopasnou houbou. Jedná se o ekologické i ekonomické ztráty. Napadené dřevo se prodává hůře a za nižší ceny. To nepříznivě ovlivňuje ekonomickou bilanci firem zabývajících se těžbou v lese. Na trhu je i bez vynucené těžby přebytek dřeva. Jeho vývoz upadá. Od kalamity v roce 2001 klesá cena každoročně o 50 až 60 korun za kubík.

Za napadené stromy je méně peněz

Dřevo z napadených stromů u borovice černé lze použít jen z části, a to na palivo nebo se z něho vyrábějí palety. Lesní a zemědělská společnost, která hospodaří na vlastních a pronajatých 500 hektarech lesa má vlastní pilu, což se osvědčuje při zpracování dřeva ze stromů napadených kůrovcem. Obchodníci nechtějí toto dřevo vykupovat, a nebo žádají nepřiměřenou slevu. Kubík smrku se v nejlepší třídě vykupuje za 1600 až 1800 korun, ale u stromů broukem napadených klesá cena na 1000 až 1200 korun. \"Zatím to není katastrofa, ale sucho může hodně změnit,\" obává se nástupu kůrovce v dalších týdnech ředitel závodu Lesů České republiky v Dobříši Zdeněk Mařík.

Sucho napomáhá šíření kůrovce i cizopasných hub

\"Je mimořádné sucho a opakuje se,\" upozorňuje na nepříznivý vývoj počasí v posledních dvou letech. Sucha napomáhají nadměrnému rozšíření kůrovce i cizopasných hub na dřevinách. Kůrovec zahrozil ve středočeských lesích již vloni. Předtím byl klid. V roce 2002 vytěžil lesní závod v Dobříši jen 500 kubických metrů dřeva postižených kůrovcem, přitom celková těžba se každoročně pohybuje kolem 90 tisíc kubíků. Vloni to bylo již 3700 kubíků a letos jen do konce července 2000 kubíků dřeva. Přes loňské léto lesy odolávaly suchu lépe, protože mohly čerpat ze spodní vody zvýšené po povodních v roce 2002. Letos bylo sice chladněji, ale jen malé přeháňky nedokázaly nahradit deficit vody z loňska.

Proti houbě neexistuje žádná obrana

Zaměstnanci lesního závodu brání přemnožení kůrovce rozmístěním 1500 lapáků, což jsou padlé, suché stromy. Do lesů dali také 600 lapačů, lákajících brouka za pomoci feromonů. Cena jednoho lapače se pohybuje kolem 2500 korun, lapák stojí několik set korun. Proti houbě nepomůže nic. \"Bránit se lze jedině těžbou,\" říká Mařík. \"Kůrovec zatím není v kalamitním stavu. Toto počasí ale na síle stromům nepřidá,\"obává se dalšího vývoje lesního škůdce rovněž Miroslav Votruba z firmy Lesní služby - Polesí ve Svatém Janu. \"Stromy jsou nadměrně zatěžovány suchem,\" dodává. V lesích kolem Svatého Jana a Zvěstovic, kde svatojánské polesí působí, se zatím nejedná o souvislé hektarové plochy napadené broukem. Jednotlivé stromy je nutné rychle vytěžit a zpracovat. Nikdo ale neví, co v lesích udělá teplo a sucho, jestliže bude pokračovat.
Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů