Pátek, 29. března 2024

Stát chce víc podnikat v lesích, firmám to vadí

Stát chce víc podnikat v lesích, firmám to vadí
Překvapivá výměna vedení státní firmy Lesy ČR měla před rokem zajistit, aby podnik napříště uzavíral pro stát výhodnější smlouvy se zpracovateli dřeva. Dosud však noví šéfové Lesů ani jejich nadřízený, ministr zemědělství Jaroslav Palas, nepředložili podnikatelům ani základní principy nových smluv.
Státní firma ovšem už dala najevo, že se chce sama pustit do podnikání mnohem razantněji než dříve.
Podle mluvčího Lesů Lubomíra Šálka tak podnik hodlá prodávat až padesát procent zpracovaného dřeva sám. "Záměrem je postupně snižovat i prodej dříví a nahradit ho exportem výrobků," říká Šálek.
Ministerstvo své záměry opírá především o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle něj bylo v minulosti chybou, že stát prodával až 94 procent dřeva takzvaně "nastojato". Prodělával tak podle NKÚ na tom, že surovinu lépe nezhodnotil.
Lesnické firmy, které by větší aktivitou státní firmy přišly o významnou část zakázek, ovšem mají zcela opačný názor. "Pokud je v dosavadním systému chyba, pak právě v tom, že stát ve skutečnosti dřevo nastojato neprodává," říká například Jan Mičánek, ředitel lesnické firmy Less. "Lesy ČR přece prodávají dřevo tak, že je přesně určen sortiment dřeva, který firmy z určeného porostu mají vytěžit a jim zase odprodat. A to rozhodně není prodej nastojato" říká.
Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství také nechala zpracovat analýzu znaleckému ústavu Brázda-Audit, nakolik je pro Lesy ČR výhodné, aby dřevo prodávaly samy. Analýza potvrdila, že zisk z prodeje dřeva ve vlastní režii je pro Lesy méně výhodný, než když přenechají tuto činnost soukromým firmám.
"Pokud stát sám podniká, jde mu to vždy hůř než specializovaným firmám. Proto je v zahraničí jasný trend, že státní lesy majetek spravují, ale na většinu prací si firmy najímají," říká i Ivan Doubrava, šéf společnosti CE Wood, největší lesnicko-dřevařské firmy v zemi. "Proč se stát stále snaží suplovat podnikatele? Vždyť třeba ve Francii si státní lesy už spočítaly, že nejziskovější je prodávat lesy firmám skutečně nastojato - mají přitom minimální náklady," upozorňuje Mičánek.
Další záměr Lesů ČR - totiž vybudovat za dvě miliardy korun pilu a dříví na ní zpracované vyvážet do Číny - kritizoval už před časem například děkan Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Ladislav Slonek. Podle něj by na akci stát výrazně prodělal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů