Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spor státu s lesnickými firmami vrcholí

Spor státu s lesnickými firmami vrcholí

Od ledna nemáme práci pro osm set našich zaměstnanců, hlásí největší česká lesnická firma. Příčinou je snaha státu ovládnout trh s dřevem.

Stát stupňuje svoji snahu získat pod kontrolu tuzemský trh s dřívím - a způsobuje tak podle podnikatelů rozvrat v celém lesním hospodářství. Spor se už vyhrotil tak, že na jedné straně stojí spolu s podnikateli paradoxně i odboráři. Proti nim je státní podnik Lesy ČR, řízený Ministerstvem zemědělství.
"Na leden už nemáme zajištěnou práci pro zhruba osm set našich zaměstnanců. Hromadné propouštění je na spadnutí, připravujeme se na jednání s úřady práce," upozorňuje i na sociální dopady například Václav Šebek, generální ředitel firmy CE Wood, tuzemské jedničky v oboru.

Stát vypovídá smlouvy
Státní Lesy, spravující polovinu všech porostů v zemi, totiž vypovídají firmám dosavadní smlouvy na lesnické práce. Ty nové podnikatelům výrazně omezí možnost dřevo prodávat. Přijdou tak o největší zdroj zisku. Ani tyto nové smlouvy však státní podnik, který většinu prací v lesích zadává, ještě s firmami neuzavřel.
"Lesy s námi nyní nekomunikují. Zatím jen víme, že některá nová výběrová řízení na zakázky mají být vypsána 6. prosince. Je to pozdě, a navíc tomu termínu nevěřím," říká Jiří Kořínek, ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství. Prezídium asociace se proto včera dohodlo i s odboráři, že přeruší vyjednávání o platech na příští rok.
"Novou kolektivní smlouvu samozřejmě potřebujeme, ale chápeme, že teď jde o budoucnost celého oboru," postavil se za podnikatele šéf lesnických odborů Rudolf Kyncl.

Vedení podniku je v klidu
Zatímco podnikatelé hovoří o znárodňování a kolapsu soukromých firem, vedení Lesů vývoj dramaticky nevidí. "Nejde nám přece o to, abychom zvýšili nezaměstnanost," říká šéf Lesů Kamil Vyslyšel.
Připouští přitom, že komunikace s podnikateli nyní vázne. "Čekáme totiž na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten by měl rozhodnout, zda platí i naše smlouvy s firmami na dobu neurčitou, nebo se potvrdí podezření na jejich neplatnost. Do té doby nechceme rozhodovat," vysvětlil záměr podniku.
Právě to ovšem považují firmy za ránu pod pás. "Státní podnik raději udal úřadu sám sebe, že dříve uzavíral špatně smlouvy, jen aby je teď mohl snáze zrušit," říká zástupce lesnické firmy, jenž nechce být jmenován z obav před dalším odebráním zakázek od Lesů ČR. Antimonopolní úřad zatím neuvedl, kdy se k věci vyjádří.
Vyslyšel připouští i to, že nová výběrová řízení s podniky, jimž smlouva vyprší už letos, nebudou zahájena již 6. prosince. "Čas nás přece netlačí. Nejprve vše řádně připravíme, podniky také mohou dostat určité přechodné období, než nová pravidla budou platit," uvedl včera. Podnikatelé ale považují tento postup jen za taktiku, jak je chce stát přitlačit ke zdi. "Nemáme tak žádnou jistotu do budoucna, ohroženo je přitom přes tisíc pracovních míst," říká Kořínek.

Strategie: průzkum bojem
Spory jsou také o to, proč má vlastně stát smlouvy s firmami měnit a získat větší podíl na trhu s dřívím. Zástupci lesnických firem tvrdí, že "šedou eminencí" je Vojtěch Slówik, bývalý poradce ministra zemědělství Jaroslava Palase, který chce v lesnictví uplatnit své vlastní podnikatelské cíle.
Palas to odmítá a prohlašuje, že hodlá trh s dřívím zefektivnit. Opírá se přitom o analýzy, které tvrdí, že prodej přes státní firmu je výhodnější. Podnikatelé však proti tomu stavějí jiné studie, dokazující opak. Arbitr chybí.
Na rizika Palasova záměru upozornil například i předseda dozorčí rady Lesů, poslanec za vládní KDU-ČSL Jan Grůza. "Na takovém hazardu bych se nerad podílel," hodnotil nedávno Palasovy snahy v lidoveckém zpravodaji Nový hlas. Včera už hovořil rezignovaně.
"Záměr zefektivnit prodej dřeva je dobrý. Ale souhlasím už s názorem Ministerstva zemědělství, že dozorčí rada nemá podnik řídit. Takže nechť management Lesů udělá takříkajíc průzkum bojem, a uvidíme," uvedl šéf dozorčí rady firmy, jejíž majetek přesahuje 60 miliard korun a roční obrat počítá ve stamiliónech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů