Čtvrtek, 28. března 2024

Palas chce vyměnit vedení českých lesů

Palas chce vyměnit vedení českých lesů

Není spokojen s tempem přeměny státního podniku

     Ministr zemědělství Jaroslav Palas chce výměnit vedení státního podniku Lesy České republiky (LČR).
     Právu to včera potvrdil dobře informovaný zdroj. Nynější generální ředitel LČR Kamil Vyslyšel je přitom v této funkci teprve od loňského roku, kdy vystřídal Jiřího Olivu.
     Výměna šéfa LČR měla přinést zlepšení hospodaření a razantnější přístup k řešení problémů. Výsledky však nejsou příliš přesvědčivé. "S dobrým jménem Lesů ČR už nelze takto hazardovat a jejich léčbu je nutné urychlit," zdůrazňuje Palas.
     Ministr požaduje, aby LČR zásadně změnily svou strategii a lépe využívaly produkčních podmínek v lesních porostech.
     Dosavadní systém totiž vedl k neefektivnosti a značným ztrátám pro státní rozpočet. Hlavní logistické procesy plánování a pohybu dřevní hmoty by podle nové strategie měly postupně přejít do rukou státní správy, jak je to obvyklé v EU.
     "Nezamýšlíme volit cestu investic do podnikatelské sféry, ani vykonávat pěstební nebo těžební práce s vlastními zaměstnanci. Počítáme s další spoluprací s podnikateli , ale za nových transparentních podmínek," ujistil v té souvislosti už dříve Právo personálně-správní ředitel LČR Vladimír Sova.
     Na dotaz Práva, co vedení lesů říká Palasově kritice, odpověděl včera asistent generálního ředitele LČR Vít Obrdlík: " Zatím na to nebudeme reagovat."

Poučit se z kontrol

     Lesy ČR obhospodařují 1,343 miliónu hektarů. Management přípouští, že po vstupu Česka do EU si už  nelze dovolit nerespektovat trendy v Rakousku či Bavorsku. Bez nové strategie nebudou LČR konkurenceschopné. ČR zvolila po roce 1990 v tomto odvětví jinou cestu než vyspělé evropské země. 

     Ministerstvo zemědělství se loni rozhodlo na základě výsledků své vlastní kontroly odvolat tehdejší vedení LČR. Hospodaření Lesů šetřil také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten dospěl k závěru, že podnik tratí na tom, že prodává dříví přes prostředníky.
     NKÚ rovněž upozornil na nevýhodnost prodeje tzv. nastojato. Zatímco v Bavorsku se nastojato prodává jedenáct procent a v Rakousku dokonce jen šest procent dříví, v ČR činí tento podíl 94 procent.
     Vážnou chybou také bylo, že Lesy ČR většinu dlouhodobých smluv s lesními akciovými společnostmi neuzavíraly na základě výběrových řízení. To se má nyní konečně změnit. Změna způsobu prodeje dříví je podle Palase nezbytná. Výběrová řízení měla být zahájena už 6. prosince, ale nestalo se tak, což kritizují podnikatelé i ministerstvo zemědělství. Hrozí totiž, že po novém roce nebude mít řada firem od LČR zakázky a začne se propouštět.
     "Obchod, který bude svěřen do rukou státních úředníků, může navíc prohloubit možnosti korupce. Povede to k tomu, že dříví budou LČR prodávat nejjednodušším způsobem, tedy velkým dřevozpracujícím firmám a ne malým podnikům," napsal Právu výkonný ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek.
     Lesnické odbory asociace přesvědčila, aby přerušily kolektivní vyjednávání o platech na příští rok.
     Asociace souhlasí s názorem ministra Palase, že hospodářský výsledek LČR by mohl být ročně vyšší o jednu až dvě miliardy korun. "Rezervy však jsou v nákladech na pěstební činnost, ve výnosech u ostatních činností LČR a v počtu pracovníků. O těchto skutečnostech jsme opakovaně hovořili jak s ministerstvem zemědělství, tak s vedením LČR," uvedl Kořínek.
     Stížnosti provázejí také rozprodej nemovitostí, do něhož se LČR pustily. Stalo se například, že domek pronajatý od Lesů nebyl přednostně nabídnut dlouholetému nájemníkovi, ale bez jeho vědomí odprodán za nízkou cenu jinému zájemci.
     Lesy ČR jsou jedním z největších "bytových podniků" v České republice. Obhospodařují více než 2900 objektů a na jejich údržbu vynakládají ročně kolem 100 miliónů korun.

Jiří Novotný

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů