Čtvrtek, 28. března 2024

Líčí na zloděje stromků

Líčí na zloděje stromků
Už pošesté vzkázala letos chomutovská radnice zlodějům jehličnanů, aby nechali její smrčky, borovičky a jedle tam, kde jsou, jinak bude zle. Nechala totiž ošetřit stromky speciálním postřikem. S ukradeným jehličnanem si tak případní zloději přinesou ke štědrovečernímu stolu nesnesitelný zápach hnijící mršiny, louhované v rozpouštědle.

Na jeleny, srnce, nyní na jehličnany

"Původně měla chemikálie odpudit jen jeleny a srnce, kteří rádi malé stromky okusují. Pak jsme zjistili, že to platí i na lidi. Stromečky tak máme ošetřené hned dvakrát," uvedla už dříve Eva Veselá z odboru životního prostředí chomutovské radnice.
Chemická látka se aktivuje teplem a její stopy na větvích a kmenech jsou vidět jen za denního světla. Zloději, kteří se pro pěkně rostlé jehličnany vypravují zpravidla za temné noci, až do poslední chvíle netuší, co si vlastně nesou domů. Jak vezmou stromek do místnosti, začne nesnesitelně páchnout. Látka nejde umýt a dokonce ani pořádně vyvětrat. Zápach zůstává v bytě, i když zloději páchnoucí lup vyhodí. A to prý i několik dnů.

Páchnoucí svátky nejlepším trestem

Zkažené Vánoce v zamořeném bytě jsou podle úředníků pro zloděje tím nejlepším trestem. Nejspíš se nemýlí, protože počet ukradených stromků se v posledních letech snížil v tomto regionu na minimum.
"Za celou dobu se ztratil jen jeden stromek v areálu městské skládky," uvedla mluvčí chomutovské radnice Michaela Lehnertová.
Ochranného postřiku se v Chomutově letos dočká na 4100 stromů, zapáchající látka přijde na 34 tisíce. Postřik jednoho stromku vyjde na osm korun, za výsadbu nového by město zaplatilo nejméně osm tisíc.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů