Pátek, 19. dubna 2024

Pět tisíc pracovních míst v lesnictví je podle odborů ohroženo

Pět tisíc pracovních míst v lesnictví je podle odborů ohroženo
Ztrouchnivělé dřevo - Autor:Blanka Číhalová  
Autor: blč
 
S tímto varováním přišli odboráři. Za viníka celé situace označují společnost Lesy České republiky. Ta totiž pozdě vypsala výběrové řízení na pronájem 12 procent svého území. Podnikatelé tak nevědí, jestli v konkurzu znovu uspějí.

Rozhodovat se bude až na jaře a oni mají smlouvy jen do konce tohoto roku. Na přechodnou dobu proto musejí uzavírat podle nich nevýhodnou smlouvu s Lesy České republiky. Podle odborového předáka Rudolfa Kyncla tak podnikatelé nevědí, jestli budou moci zaměstnávat současné pracovníky i nadále: "Mohou přijít o práci z toho důvodu, že akciové společnosti se budou zavírat, nebudou mít práci. České dřevařské závody od pondělka zastavují výrobu."

Mluvčí společnosti Lesy České republiky Lubomír Šálek ale odmítá, že by podnikatelé v lesnictví museli propouštět tisíce zaměstnanců: "Je docela možné, že někde přijde o práci jeden obchodník - to nezpochybňujeme. Ale lidé, kteří pracují v lese, dřevorubci, traktoristi - ti se bát nemusí. Protože práce je a my ji garantujeme."

Podle podnikatelů jim ale nové smlouvy se společností Lesy České republiky omezují například obchodování se dřevem. Akciové společnosti Lesy Tábor a Planá už zahájily jednání s odboráři o propouštění.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů