Středa, 24. dubna 2024

Ve Vysokých Tatrách se množí spory o nelegální těžbu dřeva

Ve Vysokých Tatrách se množí spory o nelegální těžbu dřeva
Likvidaci tisíců polámaných stromů ve Vysokých Tatrách provázejí spory o nelegální těžbu v některých chráněných lokalitách nejmenších evropských velehor.
Slovenská inspekce životního prostředí už potvrdila, že pracovníci Státních lesů při likvidaci kalamity několikrát závažně porušili nařízení inspekce pro těžbu v lokalitách s nejpřísnější ochranou. Inspekce proto do skončení šetření zakázala těžbu na dvanácti místech ve dvou národních přírodních rezervacích.
"Státní lesy v rezervaci Mokriny těžily dřevo, aby uvolnily nezpevněnou lesní cestu. Jde o závažné porušení nařízení inspekce," uvedl Michal Štefánek z inspekce s tím, že o tom, zda státní lesy dostanou pokutu, se rozhodne až po skončení dalších šetření i v jiných chráněných lokalitách.
Na nepovolenou těžbu v některých zónách Tatranského národního parku upozornila ochranářská organizace VLK. Ta nejprve uvedla, že k nelegální těžbě dochází ve dvou lokalitách, nyní ale rozšířila svůj podnět k inspekci na prošetření těžby popadaného dřeva v dalších šesti chráněných tatranských dolinách a přírodních rezervacích.
Podle ochranářů Státní lesy požádaly také o těžbu v těch tatranských lokalitách, kde jsou nejzachovalejší lesy jak s jehličnatými, tak listnatými stromy.
"Tyto lesy jsou v Tatrách vzácné a představují velmi důležitý biotop," uvedlo sdružení na svých internetových stránkách s tím, že jde o jednu z nejvýznamnějších botanických lokalit na Slovensku.
Podnik Státní lesy se ale brání tím, že v lokalitách se zvýšenou ochranou pouze likviduje stromy popadané přes lesní cesty, které jsou důležité pro bezpečnost majitelů chat a turistů. Na některých místech prý lesníky o odstranění stromů požádali hasiči.
Náměstek slovenských Státních lesů Pavol Fabián uvedl, že Lesy už kvůli šetření inspekce odvolaly z nejvíce chráněných lokalit svoje pracovníky s tím, že požádaly o výjimku na těžbu v chráněných lokalitách od ministerstva životního prostředí.
V tatranských přírodních rezervacích bylo při listopadové vichřici zničeno asi 45 tisíc metrů krychlových dřeva. Lesy už požádaly o to, aby se téměř polovina dřeva z těchto rezervací zpracovala a odvezla pryč, téměř deset tisíc metrů krychlových lesů chtějí ošetřit chemicky a dalších deset tisíc hektarů ponechat bez zásahu člověka.
Vichřice v Tatrách celkem poničila 300 tisíc hektarů lesa, na zemi zůstalo téměř pět miliónů metrů krychlových dřeva. Lesníkům se už podařilo zprůchodnit většinu tatranských turistických tras, do některých lokalit se ale turisté kvůli popadaným stromům ještě pořád nedostanou.
Většina obyvatel Slovenska si podle průzkumů veřejného mínění myslí, že rozloha chráněných území by se v Tatrách neměla zmenšovat. Lidé navíc chtějí, aby se do obnovy hor kromě vlády a samosprávy mohli ještě více zapojit také odborníci a vědci.
Zatímco pokračuje odstraňování lesní kalamity, spokojenost s návštěvností nejmenších evropských velehor netají majitelé hotelů a penziónů. Většina z nich má totiž téměř obsazena všechna lůžka i po Novém roce. Většinu turistů ve Vysokých Tatrách přitom nyní tvoří Rusové a Ukrajinci.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů