Úterý, 19. března 2024

Lesy ČR ruší všechny obchodní smlouvy

Lesy ČR ruší všechny obchodní smlouvy
Všechny smlouvy, jež na práce v lesích uzavřelo bývalé vedení firmy Lesy České republiky (LČR) k 15. lednu skončí. Lesní společnosti se budou muset zúčastnit nových výběrových řízení, která chtějí LČR vyhlásit do konce února. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Lubomír Šálek.

Své rozhodnutí LČR opřely o zjištění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého jsou minulé smlouvy v rozporu se soutěžním právem. "Smlouvy byly od počátku neplatné, takže je ani nemůžeme vypovědět či zrušit. Musíme nastolit nový smluvní vztah," řekl Šálek.

Antimonopolní úřad podle něj hodnotí smlouvy jako dohody, které představují bariéru pro vstup dalších soutěžitelů na trh. "Podle zákona jde o dohody zakázané, a tím i neplatné," řekl Šálek.

Podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) krok státních lesů dál prohloubí nejistotu podnikatelů v lesním hospodářství. "Vztah mezi podnikateli a LČR se tím dál vyhrocuje," řekl prezident ČAPLH Josef Horák. Nevyloučil, že situace přeroste ve stávku v lesnictví.

Rozhodnutí LČR se podle Horáka vymyká všem právním zvyklostem. "Od ÚOHS máme stanovisko, že žádné správní řízení ve věci státních lesů zahájeno nebylo, takže nemohl být vydán ani žádný verdikt," řekl Horák.

Zatím LČR v prosinci vypsaly tendry na práce na 12 procentech svých lesů, kde firmám končila smlouva. Podmínky a příprava tendrů vyvolaly mezi podnikateli v lesnictví velkou nevoli. Změny podle nich přinášejí nestabilitu lesnictví a ohrožení tisíců pracovních míst v lesním hospodářství. Odborový svaz dřevo-lesy-voda vyhlásil stávkovou pohotovost.

Bývalý ředitel LČR: Smlouvy jsou v pořádku

LČR výtky odmítly. Od 15. ledna si budou LČR u lesních firem podle Šálka objednávat práce tak, aby těžba v lesích pokračovala. Období od 1. února do konce června chtějí pokrýt dočasnými smlouvami podobně, jako u tendrů vyhlášených v prosinci. Od 1. července by měli všechny práce v lesích zajišťovat vítězové výběrových řízení vyhlášených v prosinci i chystaných na únor. Antimonopolní úřad požádaly státní lesy o prověření obchodních smluv loni na podzim.

Bývalý generální ředitel podniku Jiří Oliva, který podnik vedl do předloňského září, již dříve jakékoliv pochybení při uzavírání smluv odmítl. "Když jsme tyto smlouvy dělali, vyjadřoval se k nim ÚOHS a právníci a žádné závady na nich neshledali," řekl tehdy ČTK. Dodal, že snahou nového vedení je prohlásit tyto smlouvy za neplatné, aby je firma nemusela dodržet v jejich výpovědních podmínkách.

Uzavřením nových smluv by Lesy ČR chtěly převzít do vlastní režie asi 40 procent obchodu s vytěženým dřevem, a omezit tak dosavadní prodej dřeva takzvaně u pařezu lesnickým firmám. Dosud podnik přes přímo řízené lesní závody obchodoval šest procent. Podniku patří asi polovina lesů v zemi, ročně z nich vytěží kolem 7,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů