Pátek, 19. dubna 2024

Stamilióny za dřevo z Tater

Stamilióny za dřevo z Tater
Prvních zhruba dvě stě sedmdesát miliónů slovenských korun vydělaly Státní lesy TANAP na prodeji kalamitního dřeva z Vysokých Tater.
Peníze státním lesům zaplatily firmy, které vyhrály prvních jedenáct výběrových řízení na vytěžení kalamitního dřeva a definitivně s vedením státních lesů podepsaly smlouvy.
Mluvčí Státních lesů TANAP Marian Šturcel uvedl, že první firmy už začaly ve svých lokalitách i přes napadaný sníh popadané stromy těžit. "Čím dřív se dřevo dostane z lesa, tak bude kvalitnější a lépe se bude prodávat," uvedl mluvčí.
V prvních výběrových řízeních uspělo pět slovenských a dvě české firmy, tendrů se neúspěšně účastnily také společnosti z Polska, Německa, Rakouska a Švýcarska. Rozhodující pro stanovení pořadí byla cena.
Prostřednictvím své slovenské společnosti tak vyhrála výběrové řízení na zpracování a prodej více než sto tisíc metrů krychlových dřeva firma CE Wood. "Většinu dřeva zpracujeme za pomoci kapacit naší skupiny, část odprodáme slovenským zpracovatelům," uvedl Václav Šebek, generální ředitel CE Wood, která zaměstnává přes pět tisíc lidí a její tržby dosáhly devět miliard korun.
Dvě výběrová řízení zase vyhrála prostřednictvím své slovenské společnosti Euro-Timber největší tuzemská pila Stora Enso ze Ždírce nad Doubravou, která je součástí nadnárodní společnosti Stora Enso Timber Oy Ltd. Ta je největším evropským výrobcem produktů ze dřeva.
Státní lesy Tanap včera zveřejnily podmínky dalšího výběrového řízení. V nich nabízejí na prodej dalších asi tři sta tisíc metrů krychlových dřeva. Ve dvanácti výběrových řízeních se dřevařské firmy mohou ucházet také o lokality v chráněném území, tam musely slovenské státní lesy získat výjimky ministerstva životního prostředí.
Za kalamitní dřevo by mohly Státní lesy TANAP získat asi dvě miliardy slovenských korun. Přes tento zisk čekají Lesy, že skončí ve ztrátě. "Kromě výsadby nového lesa musíme investovat do poničené infrastruktury, skladů dřeva a podobně," dodal mluvčí Státních lesů TANAP Marian Šturcel.
Vichřice přitom ve Vysokých Tatrách poničila na tři sta tisíc hektarů lesa, na zemi zůstalo téměř pět miliónů metrů krychlových dřeva. Většina poničených lesů je státních, letos by mělo být zlikvidováno asi osmdesát procent kalamity.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů