Pátek, 29. března 2024

Podnikatel nechává les pustošit kůrovcem

Podnikatel nechává les pustošit kůrovcem
Vzrostlé smrky okolo nevelké mýtiny jsou z velké částí bez kůry a zbytky jehličí už dávno nejsou zelené, ale zrzavé.
"To všechno musí pryč," ukazuje na odumírající stromy Alois Koller z pražské centrály České inspekce životního prostředí.
Lesy nedaleko Vlašimi postihla ekologická katastrofa. Kůrovec zde za dva roky "sežral" na pět tisíc stromů. Přitom stačilo málo a lesy mohly být zdravé: odklidit pár desítek kmenů, které před dvěma lety neodolaly prudké vichřici. Popadané a poškozené stromy jsou totiž ideálním místem pro rozmožení lýkožrouta.
Po dvou letech se z malého ohniska rozšířil brouk na deset hektarů lesa. A na jaře bude ve své cestě pokračovat. Pokud se mu lesáci včas nepostaví.
Viníkem této kůrovcové kalamity je podle úřadů podnikatel Jan Horský, majitel lesních pozemků u Vlašimi, který proti škůdci nezasáhl a navíc se už měsíce úspěšně vyhýbá tomu, aby za osud svých i okolních lesů přebral odpovědnost. I kvůli podnikateli Horskému chtějí ministerstva zemědělství a životního prostředí upravit lesní zákon, aby úřady mohly na takové pozemky uvalit náhradní správu a proti kůrovci rychle zakročit.

Pět adres bez odezvy
Radnice ve Vlašimi se několikrát pokusila Horskému doručit úřední rozhodnutí, aby se s kůrovcovou kalamitou konečně vypořádal. Uložila mu i pokutu v maximální výši sto tisíc korun. Jenže podnikatel si obsílky nevyzvedává.
Stejnou zkušenost má i Česká inspekce životního prostředí, která s Horským zahájila správní řízení, na jehož konci hrozí až miliónová pokuta. Jenže podnikatel si obálku z inspekce opět nepřezval.
"Má pět adres, ale korespondence je nedoručitelná," říká Jan Hořejší, vedoucí oddělení ochrany lesa České inspekce životního prostředí. Inspekce přitom vyčíslila ekologickou škodu na lesích na 33 miliónů korun.
Neúspěšné byly i Hospodářské noviny, které se několikrát marně snažily kontaktovat i Horského právní zástupkyni. Její mobilní telefon je několik dní vypnutý, nereaguje ani na textové zprávy.
Jediný, kdo byl zatím úspěšný, je policie, která na Horského dostala tři trestní oznámení. "Už jsme ho tady měli a vyslechli jsme ho," potvrzuje mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská. Podnikateli hrozí stíhání za trestný čin ohrožení a poškození životního prostředí. Podle tohoto paragrafu může soud udělit ve výjimečných případech až osmileté vězení. Policie ovšem nerozhodla zatím ani o tom, jestli bude Horský obviněn.
"Případ teď prověřujeme," říká Stránská. Z čistě podnikatelského hlediska nemá Horský až tak co ztratit. I kdyby veškeré jeho stohektarové porosty u Vlašimi zlikvidoval kůrovec, dřevo se dá stále ještě nějaký čas zpeněžit. Ačkoli zisk by nebyl tak vysoký jako za zdravé stromy.

Pokácení za 1,5 miliónu
Jenže úřady se potřebují s kůrovcovou kalamitou vypořádat co nejdřív. Jinak kůrovec napadne další smrky. Už dnes lesy u Vlašimi připomínají kulisy k hororu.
Do výšky se vypínají kmeny bez větví, na stromech visí zbytky kůry, které jsou posety drobnými dírkami od toho, jak se lýkožrout zavrtával dovnitř. Mnohé smrky jsou úplně bez jehličí, na jiných je pár chomáčů zrzavých jehlic.
Radnici ve Vlašimi, která má ze zákona dohlížet na dodržování lesního hospodářství, nezbude nic jiného, než na vlastní náklady kůrovcové stromy pokácet a zpracovat, aby se brouk nemohl šířit dál. Náklady na to odhaduje na 1,5 miliónu korun. Vlašimská radnice přitom nemá zaručeno, že se jí peníze někdy vrátí. Pokud by chtěla dřevo prodat, čeká jí složité řízení.
A nakonec může dopadnout jako státní podnik Lesy, který byl několik let menšinovým spolumajitelem vlašimských porostů. Větší část původně patřila restituentům, od nich je pak získal podnikatel Horský.
Lesy chtěly napadané stromy porazit a zpracovat, jenže Horský jim v tom zabránil. "Vloni na nás podal trestní oznámení kvůli drastickému zásahu do práv většinového vlastníka," říká Lubomír Šálek, mluvčí Lesů.
Státní podnik letos v lednu dosáhl toho, že soud oba majetkové podíly rozdělil. Lesáci se teď chystají vyrazit do svých porostů s pilou, aby do konce března kůrovcové dřevo zpracovali. Na mnoha kmenech už jsou výrazné zelené značky - právě tyto stromy brzy padnou.

Uvalme náhradní správu!
Ministerstva zemědělství a životního prostředí v těchto dnech vymýšlejí způsob, jak podobným případům do budoucna účinněji předcházet.
Chystají novelu lesního zákona, podle níž budou úřady moci uvalit na lesní pozemky náhradní správu. Správce by se pak vypořádal s kůrovcem a náklady vymáhal po majiteli lesa, který se o něj nestaral.
Tomáš Staněk, vedoucí oddělení ochrany lesa Ministerstva životního prostředí uvedl, že náhradní správa by mohla být uvalena i na lesní pozemky, které někdo vykácel, ale nevysázel nové stromky.
"Takových holin je v republice minimálně jeden tisíc hektarů," poznamenává Staněk. Dodal, že jeho ministerstvo usiluje o možnost udělit v určitých případech nucenou správu už šestý rok.
František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů varuje před tím, aby se novela nemohla zneužívat proti majitelům, kteří se zprotiví úředníkům. "Nucená správa by se měla používat jen ve velice omezených a přesně stanovených případech," požaduje Kučera.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů