Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli sjezdovce na Špičák by muselo padnou sedm hektarů lesa

 Kvůli sjezdovce na Špičák by muselo padnou sedm hektarů lesa
TANVALD - O další velkou sjezdovku chce TJ Bižuterie rozšířit svoje zimní středisko na Špičáku u Tanvaldu. Měřila by téměř jeden kilometr. V jejím vybudování na severním úbočí více než 800 metrů vysoké hory však překáží les. Kácení by zasáhlo plochu sedmi hektarů. Ochránci ale zatím povolení na pokácení stromů nedali, požadují studii. ČTK to řekl ředitel TJ Bižuterie Pavel Bažant.

"Máme naději, že bychom mohli povolení k vytěžení stromů dostat," uvedl Bažant. TJ Bižuterie další sjezdovku potřebuje, aby vyhověla stoupajícímu zájmu lyžařů o areál na Spičáku. Nová sjezdovka by umožnila na Špičáku rovněž častější pořádání špičkových závodů v alpských lyžařských disciplinách. Když se konají nyní, rekreační sjezdaři přijdou o jeden atraktivní svah a na ostatních si v návštěvnických špičkách překážejí.

Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory zatím souhlas k vykácení lesa nedala. "Budeme chtít, aby vznikla studie, jež by posoudila vliv nové sjezdovky na životní prostředí," uvedl vedoucí správy CHKO Jiří Hušek. Sjezdovku TJ Bižuterie plánuje ve třetí, nejméně chráněné zóně oblasti, kde pravděpodobně nejsou žádné zvláště cenné rostliny nebo živočichové.

"O ekosystémech v lese na Špičáku ale zatím nevíme nic podrobně a při rozhodování o povolení pro sjezdovku se bez studie neobejdeme," dodal Hušek. Vykácený pruh lesa by mohl ohrozit okolní porosty, jež po odkrytí bývají citlivější na větrné kalamity, na exhalace nebo na hmyzí škůdce.

Podle Huška výstavbu sjezdovky na Špičáku prosazuje město Tanvald a zařadilo ji do svého územního plánu. "Správa Lesů České republiky v Jablonci se proti rozšíření zimního střediska postavila, generální ředitelství lesů s ní však později souhlasilo," konstatoval Hušek.

Bažant upozornil na to, že novou sjezdovku by TJ Bižuterie chtěla na Špičáku otevřít do pěti let a postavila by u ní čtyřsedačkovou lanovku. Jedna čtyřsedačková lanovka již v zimním středisku funguje. V budoucnu se TJ Bižuterie chystá vylepšit také stravování a ubytování ve svém lyžařském areálu a rekonstruovat rozhlednu na Špičáku. Kapacita lanovky a vleků zatím mírně převyšuje 6000 lidí za hodinu, díky nové sjezdovce by vzrostla o dalších 2000 osob.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů