Pátek, 29. března 2024

Chaos v lesích pokračuje

Chaos v lesích pokračuje

PRAHA - Koncem ledna rachotily před ministerstvem zemědělství motorové pily, nespokojení lesníci dokonce házeli na ministra Jaroslava Palase (ČSSD) vajíčka a sněhové koule. V lesích se sice těží podle starých smluv, zaměstnanci se však bojí o svá místa a zpracovatelé dřeva lamentují nad jeho malými dodávkami.

Od bouřlivé demonstrace nespokojených lesníků před ministerstvem zemědělství uplynuly sice dva týdny, napětí mezi státem a odboráři však i nadále trvá. Lesníci a dřevaři navíc nevylučují, že budou v protestech pokračovat.

"Postoj ministerstva ani Lesů ČR se nezměnil. Pořád je to mrtvý brouk. Ministr Palas nám slíbil jednání, a místo toho údajně odjel na dovolenou," řekl rozhořčeně předseda odborového svazu Dřevo – lesy – voda Rudolf Kyncl. Podle něj odmítají zástupci odborů dál čekat v nejistotě, navíc prý v kritické situaci, kdy si na nedostatek dřeva stěžují jeho zpracovatelé. V úterý se jako první ozvaly papírny ve Štětí.

O pomoc proto požádali odboráři dopisem premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Sejít by se s ním chtěli ještě tento týden. Před nimi však s premiérem promluví ministr Palas. "Půjde ho uklidnit, že obavy, že lidé nebudou mít práci, jsou zbytečné. Lesy ČR mají závazek, kolik musí vytěžit ročně dřeva, a toho musí dostát," informoval mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. Palas Grossovi zřejmě objasní i chaotickou situaci kolem obchodních smluv a výběrových řízení.

Spor mezi Lesy ČR a těžebními firmami vypukl poté, co státní podnik vypověděl smlouvy na lesní práce a oznámil, že většinu obchodu se dřevem bude kontrolovat sám. Palas zdůvodňuje nutnost takového postupu tím, že za předchozího systému Lesy ČR chudly, zatímco těžební firmy bohatly.

"Nejvíc kolem sebe kope společnost CE WOOD, která má smlouvy bez výběrového řízení," řekl ministrův mluvčí Martin Severa. Podle něj je překvapující, jak moc manipulují někteří zaměstnavatelé s odbory. " Nepamatuji si situaci, kdy by proti někomu šli ruku v ruce firmy a zaměstnanci," dodal.

TOMÁŠ PROCHÁZKA
www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů