Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesy ČR dostaly na práce v lesích přes 600 nabídek

Lesy ČR dostaly na práce v lesích přes 600 nabídek
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) přijal od lesnických firem do výběrových řízení na práce na 12 procentech svých lesů přes 600 nabídek.

Porosty jsou rozděleny na 87 územních jednotek, takže na každou přišlo v průměru kolem sedmi nabídek. Mezi přihlášenými není žádná firma ze zahraničí.

Předseda poslaneckého klubu KSČM a místopředseda zemědělského výboru sněmovny Pavel Kováčik konstatoval, že celá záležitost je naprosto v souladu se zákonem, aby hospodaření lesů jakožto státního majetku bylo čisté, průhledné na základě zákona, a tudíž podle výběrového řízení.

Také mluvčí Lesů ČR Lubomír Šálek uvedl, že se zájmem jsou velmi spokojeni a bude z čeho vybírat. U některých jednotek bylo podáno více než deset nabídek. Poslanec Kováčik zdůraznil, že je třeba, aby výběrová řízení proběhla rychle a veškeré problémy, které souvisejí se změnou přístupu Lesů České republiky k této problematice, byly rychle vyřešeny.

Lesnické firmy výběrová řízení tvrdě kritizují. Lesnická společnost CE Wood u Krajského soudu v Hradci Králové zažalovala Lesy ČR. Domáhá se tak platnosti smluv na lesní práce. Kromě toho chce i náhradu vzniklé škody za to, že Lesy ČR omezily její činnost. ČTK to řekl právní zástupce CE Wood Radek Pokorný.

Lesy ČR v lednu oznámily, že smlouvy na práce v lese, uzavřené bývalým vedením, jsou neplatné a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem i u odborů nevoli. Firma CE Wood ukončení smluv odmítla. Za pravdu jí dal Krajský soud v Hradci Králové, když předběžným opatřením Lesům ČR zakázal bránit firmě CE Wood ve výkonu smluvních práv.

Lesy ČR se hájily tím, že smlouvy odporují soutěžnímu právu. Do věci se vložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který LČR zakázal, aby omezovaly či znemožňovaly podnikání svých smluvních partnerů. LČR se podle svého tvrzení chtějí změnami smluv dostat k větším ziskům a kontrole obchodu se dřevem.

Největší česká lesnická společnost CE WOOD do soutěží sama podala 59 nabídek a firmy z její skupiny daly dalších 17 nabídek. Přesto považujeme podmínky výběrových řízení za velmi nestandardní a upozorňujeme, že neumožňují jakoukoliv nezávislou kontrolu, uvedla CE WOOD pro ČTK.

Podle ředitele České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiřího Kořínka firmám nic jiného než účast v tendrech nezbývala. Pokud nebudou soutěže zrušeny, firmy by mohly ztratit zakázky a pro některé by to mohl být jejich konec, řekl. Vítězové tendrů by měli být známi začátkem března a pětileté kontrakty by měli s LČR uzavřít s platností od 1. července 2005.

První schůze výběrových komisí, při nichž se budou otevírat obálky a bude se kontrolovat formální správnost nabídek, budou veřejné. Celkem LČR patří 1,38 milionu hektarů lesů, což je asi polovina všech lesů v ČR. Výběrová řízení se týkají přibližně 165 000 hektarů lesů

Pracovník tiskového oddělení ministerstva zemědělství Pavel Kolář uvedl, že ministerstvo se k celé záležitosti nebude vyjadřovat. Výběrové řízení je podle jeho vyjádření zcela v režii Lesů. Jakmile budou smlouvy realizovány a budou známy ekonomické výsledky, pak zaujmeme stanovisko, uvedl pro Haló noviny.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů