Pátek, 19. dubna 2024

Motorky neměly jezdit přes les

Motorky neměly jezdit přes les
Přes sto let vlastní rodina Melicharových les nad Verdekem. V létě loňského roku je čekal při návštěvě jejich pozemku šok.
Nikdo je neinformoval

Zničené stromky, vytrhané borůvčí a až čtyřicet centimetrů hluboké koleje.Viníky byli účastníci závodů soutěžních motocyklů Enduro. Rodinu Melicharových překvapilo, že je nikdo o využití jejich pozemku nepožádal. Došlo k závažnému zásahu do půdních vrstev, když byla hrabanka rozryta až na spodní jílovou vrstvu, borůvčí bylo vytrháno i s kořeny, stromky byly polámané. Protože se pozemek nachází na mírném svahu, báli se majitelé eroze. Podle organizátorů došlo k vjezdu do soukromého lesa nedopatřením, když jezdci sjeli z plánované trasy. Melicharovi se obrátili na odbor životního prostředí městského úřadu. Ten zahájil s pořadatelem Enduro Klubem správní řízení. Uložil mu, aby odstranil vzniklé škody na pozemku. "Do určeného termínu se ale nic nestalo. Místo toho nám na přístupovou cestu někdo navezl hromadu stavební suti. Napsali jsme další dopis. Bohužel, nikdo z města na něj nereagoval," informovali Patrik a Daniel Melicharovi. Při osobním jednání jim úředník odboru sdělil, že nejsou účastníky řízení a tudíž je nemusí nikdo o stavu věci informovat. Další institucí, na kterou se proto vlastníci obrátili, byla Inspekce životního prostředí Hradec Králové. Ta v závěru minulého roku provedla šetření na místě. Na základě výsledků konstatovala, že stížnost Melicharových byla skutečně oprávněná. Pořadatel ale již vyjeté koleje zavezl zeminou. Díky tomu by vodní eroze půdy neměla hrozit.

Snad to bylo naposled

Vlastníci lesa si váží výroku o oprávněnosti stížnosti. Zničený porost jim to ale nevrátí. "V létě se tu má konat opět další závod Enduro. Doufáme, že tentokrát se přes náš pozemek nepojede," komentují výsledek jednání Melicharovi. A to ani nedopatřením.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů