Pátek, 19. dubna 2024

Dřevo se válí v lese a chybí ve výrobě

Dřevo se válí v lese a chybí ve výrobě

PRAHA - Některé papírenské firmy a výrobci celulózy začínají mít kritický nedostatek dřeva. Státní podnik Lesy ČR apeluje na podnikatele, kteří pro něj zajišťují lesnické práce, aby s těžbou pohnuli.

Ti ale tvrdí, že nezahálí, a že naopak podnik nebyl schopen pokácené stromy odvézt a prodat. "Dodávky dříví z domácího trhu váznou, propad je 30 až 40 procent," řekl nám Tomáš Pařík, ředitel firmy Wood & Paper, která zajišťuje surovinu pro velké papírny a celulózky. Podle posledních oficiálních údajů dostal například jeden z největších zpracovatelů dříví Biocel Paskov za leden namísto 37 milionů kubíku dřeva jen 11,5 milionu kubíků.

Podniky si tak dovážejí dřevo z okolních států. "Cena tím dramaticky narostla zejména o přepravu, a to asi o třetinu," dodal Tomáš Pařík. Problémy s dodávkami dříví začaly podle něj již loni. Lesy prý nevyužívají plně potenciál, který mají.

Podle mluvčího Lesů ČR Lubomíra Šálka však podnik plán těžby plní a je podle něj záhadou, kam dřevo zmizelo. "Těžbu v lednu jsme plnili, tam kde ho prodáváme nastojato, dokonce na 118 procent," tvrdí. Naopak těžařské firmy prý nesplnily zpětný odkup dříví, které by pak měly prodávat odběratelům. "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že jejich smlouvy s naším podnikem platí, tak by měly podle nich pracovat dál." Jenže úřad tak rozhodl nedávno.

Téměř rok a půl žily firmy v nejistotě. "Kvůli pozdě uzavřeným smlouvám s LČR se výrazně zpozdily těžební práce," uvádí prezidium České asociace pracovníků v lesním hospodářství. Ke zpoždění a poklesu dodávek podle něj došlo také díky "zmatenému postupu LČR při vlastním prodeji dříví".

Státní podnik nyní ve snaze řešit situaci rozhodl zvýšit těžby za první pololetí na 60 procent ročního objemu těžby. Soukromé firmy navíc varoval, že za pozdní dodávky dříví by mohly být pokutovány. To ovšem podnikatele nadzvedlo a zodpovědnost za zpoždění odmítají.

Výkonný ředitel asociace Jiří Kořínek říká: "Dříví se hromadí na odvozních místech. Máme konkrétní příklady, kdy ho pracovníci Lesů nedokázali prodat a vyexpedovat."Dříví se tak válí v lese a za současného počasí s ním není možné manipulovat.

Zdroj: www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů