Čtvrtek, 25. dubna 2024

Analýza: Státní Lesy čeká nezbytná a zásadní změna

Analýza: Státní Lesy čeká nezbytná a zásadní změna
Spor státního podniku Lesy České republiky a Ministerstva zemědělství se soukromými lesnickými firmami nemá konce. Kauza přerostla do "velké politiky" a je pravděpodobné, že na této úrovni se také bude řešit.
Lesy chtějí převzít větší podíl obchodu s dřevem na úkor soukromníků. V oboru se každoročně točí desítky miliard a odboráři tvrdí, že politika ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) ohrožuje několik tisíc pracovních míst. Navíc si na chaos v dodávkách suroviny začínají stěžovat už i firmy, které dřevo dál zpracovávají. S Palasem o situaci v Lesích jednal i premiér Stanislav Gross. Ten slíbil situaci s odboráři projednat. Kvůli vládní krizi však ke schůzce zatím nedošlo.

Lidovci se nevzdávají

Na předsedu vlády tlačí i koaliční lidovci. Jejich šéf Miroslav Kalousek Palasův postup tvrdě kritizoval a rezolutně se postavil za svého stranického kolegu Jana Grůzu. Tohoto poslance Palas totiž v lednu odvolal z funkce šéfa dozorčí rady Lesů. Grůza kritizoval vedení Lesů za nekoncepční postup. Nepopírá ovšem, že lidovci mají v kauze své zájmy. "Samozřejmě nás zajímá, kdo bude ve výkonném vedení státního podniku i v jeho dozorčí radě," řekl.
Politické kořeny sporu sahají až do roku 1992. Tehdejší šéf lidovců a ministr zemědělství Josef Lux prosadil transformaci lesnictví, díky níž vznikla státní firma a pak lesní akciové společnosti, které pro ni na zakázku vykonávají velkou část prací. Do čela státní firmy Lux postavil "svého muže" Jiřího Olivu, podnikatelé spjatí s KDU-ČSL se objevují i ve zmíněných soukromých firmách.
Palas ovšem v září 2003 Olivu na hodinu vyhodil. A jelikož až se značným zpožděním sháněl pro jeho odvolání argumenty, nevyvrátil podezření podnikatelů, že chce změnou jen získat zakázky pro firmy, které jsou spjaty zase s okruhem "jeho lidí".
Lidovci ale stále drží Lesy i Palase v šachu. Státní podnik totiž v lednu prohlásil, že všechny původní smlouvy s firmami jsou neplatné. Odvolal se přitom na šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jenže úřad tento výklad nejen nepotvrdil, ale vzápětí uvalil na Lesy správní řízení. Podezírá je ze zneužívání dominantního postavení na trhu a bez jeho souhlasu teď nesmějí smlouvy měnit. A šéf antimonopolního úřadu Josef Bednář byl členem KDU-ČSL, než ze strany právě kvůli funkci ve státní správě vystoupil.
Na politicích nyní spočívá věcné vyřešení otázky, co bude s českým lesnictvím. Státní firma totiž obhospodařuje přes polovinu všech lesů v zemi - a tak má výrazný vliv na celý obor.

Nejde jen o dřevo

Palas stále zdůrazňuje, že klíčem k řešení jsou nové smlouvy, které státní firmě přinesou větší zisk díky většímu podílu na obchodu se dřevem. To se podle něj nesmí prodávat "na stojato", ale co nejlépe už předtím zhodnotit.
Mezinárodní srovnání ukazuje, že někde se tento způsob prodeje uplatňuje, jinde postupují jinak. Co však zahraniční zkušenosti potvrzují zcela zřetelně, je nezbytnost důkladné reformy celého státního podniku. Úspěšné firmy v zahraničí jsou štíhlejší, operativnější, méně závislé na státních úřednících, vybavené špičkovými odborníky i technikou.
Předpokladem změn k lepšímu je přesná analýza. Bezmála rok a půl po jejich ohlášení však ministerstvo nebylo schopno takový materiál odborné veřejnosti předložit. Až v poslední době Palas říká, že analýza je už přichystána k projednání ve vládě. Podnikatelé však takový zevrubný dokument nemají.
Téměř nic nejsou zatím státní úředníci schopni říci ani o konkrétních záměrech Lesů. Nevědí, kdy budou mít nového ředitele, jaký podíl dřeva chtějí prodávat, ani jak zajistí transparentnost přidělování zakázek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů