Středa, 24. dubna 2024

Běžkaře v lesích vidí myslivci neradi

Běžkaře v lesích vidí myslivci neradi

VYSOČINA - Myslivci neradi vidí vlesích běžkaře. Ti jsou překvapeni: už nesmíme do lesa? Členové Hubertova cechu jsou zajedno, že lyžaři pouhou přítomností způsobují za vysoké sněhové pokrývky úhyn zvěře vyčerpáním.

"Lyžaři porušují zákon, když jezdí lesem křížem krážem. Ruší zvěř natolik, že slabší kusy padnou vysílením a hynou," vysvětlil hospodář mysliveckého sdružení Smrčná Josef Nechvátal. Dodal, že v mrazech, kdy je kolem půl metru sněhu, zvěř natolik šetří silami, že neodchází od krmelců.

"Jakmile napadne sníh, vyrážím na běžky. Nikde jinde neuvidíte tolik krásy a klidu jako právě hluboko vlesích," prozradila Věra Havlíčková ze Žďárska s tím, že jí ještě nikdo neřekl, že by se to nesmělo.

Nechvátalova slova potvrdil i předseda jihlavského mysliveckého spolku Jan Jonáš. "Plachá zvěř utíká před běžkaři hloub do lesů. Ve vysokém sněhu se může vyčerpat natolik, že uhyne." Zoolog Pavel Koubek však připouští, že pokud běžkaři používají stálé tratě, zvěř si na ně zvykne a obloukem se jim vyhne.

Myslivcům se však nelíbí ani to. Před několika dny pluhem zničili u Melechova na Havlíčkobrodsku na 10 kilometrů perfektních lyžařských stop. Potřebovali prý autem vozit krmení do krmelců a svážet dřevo z těžby. "Je to náš majetek, nikoli lyžařský areál. Nic z lyžařů nemáme, takže nebylo co řešit," řekl ředitel Lesního družstva obcí Ledeč nad Sázavou Jan Veleta.

STANISLAV JELÍNEK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů