Čtvrtek, 28. března 2024

Největší lesnická firma si hledá práci v zahraničí

Největší lesnická firma si hledá práci v zahraničí

Největší lesnická firma v zemi, CE WOOD, která byla z 90 procent závislá na práci pro Lesy České republiky a neuspěla v jeho výběrových řízeních, se poohlíží po práci jinde.

A chystá se výběrová řízení napadnout. Neúspěch firmu sice nepoloží, ale uvažuje o propuštění asi 500 lidí.

"Dnes již máme zakázky na Slovensku a pravděpodobně budeme podnikat ve Švédsku i jinde ve světě," řekl nám generální ředitel firmy, která zaměstnává 5200 lidí, Václav Šebek. Dodal, že výběrová řízení, která Lesy ČR nedávno uzavřely na 12 procentech svých jednotek, nepovažuje za dostatečně transparentní. Společnost CE WOOD proto připravuje podklady, na jejichž základě chce výběrová řízení napadnout.

"Považujeme výsledky za zmanipulované. Podali jsme 76 nabídek, ale získali jsme jen dvě nevýznamné zakázky. V rámci nových smluvních vztahů tak budeme místo dosavadních zhruba půl milionu kubíků dřeva těžit jen asi 7000 kubíků. Bonitní zakázky získaly společnosti spřátelené s Lesy ČR, které mnohdy nemají ani dostatečné zkušenosti, ani nemohly splnit podmínky tendrů," tvrdí zástupce CE WOOD.

Firma proto vyzývá vedení Lesy ČR a ministerstvo zemědělství k uspořádání nových výběrových řízení.

Způsob, jakým vybraly Lesy ČR dodavatele prací, se nelíbí ani České asociaci pracovníků v lesním hospodářství. " Například na územní jednotce Ronov nad Doubravou vybraly Lesy ČR jako vítěze firmu, která nabídla provedení prací za 9,4 milionu korun. Tato nabídka byla z osmi podaných cenově druhá nejhorší," uvedla asociace. Její výkonný ředitel Jiří Kořínek podotkl, že v tomto případě šlo o firmu Lesy Hluboká nad Vltavou.

Ta se řadí ve výběrových řízeních mezi nejúspěšnější firmy. Tato informace je však podle prokuristy společnosti Miloše Baláka nepravdivá. " Nemůžete posuzovat úspěšnost firmy ve výběrovém řízení podle počtu vysoutěžených zakázek, ale podle finančního objemu, který představují. Jednotlivé zakázky jsou ve svém finančním objemu velmi nevyrovnané. Z hlediska finančního objemu se řadíme mezi průměrně úspěšné firmy tohoto výběrového řízení,"sdělil nám. Mluvčí Lesů ČR to nemohl potvrdit ani vyvrátit. Podle něj podnik při vyhodnocování výběrových řízení nesleduje to, jak velký finanční objem která firma "vyhrála".

"Jestliže si však u nás bude na ně někdo stěžovat, tak se tím samozřejmě budeme zabývat," řekl nám člen Dozorčí rady Lesů ČR Jiří Papež. Dodal, že dozorčí rada u výběrových řízení nebyla, protože nechce zasahovat do všech záležitostí, které přísluší managementu podniku.

MARIE VAŠÍČKOVÁ
www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů