Úterý, 16. dubna 2024

Lesy mohou prodělat miliony

Lesy mohou prodělat miliony

PRAHA - Státní podnik Lesy ČR brzy prodělá desítky a za čas i stovky milionů, pokud nezmění styl výběrových řízení, jimiž přiděluje zakázky na práce v lese. Ukazuje to nová analýza, kterou má asociace pracovníků v lesnictví.

Ti požadují, aby řízení podléhala zákonu o zadávání veřejných zakázek a byla průhledná. Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství včera na svém sněmu odsoudila postup Lesů při výběrových řízeních. Na podnik si bude asociace stěžovat jeho dozorčí radě. S výsledky analýzy seznámí i Úřad na ochranu hospodářské soutěže a Nejvyšší kontrolní úřad.

Smlouvy na některé lesnické práce vyhrály firmy, které prodávají podniku svou práci dráž než jiné. Asociace se ptá, proč. Největší lesnická firma v zemi CE WOOD podá do konce tohoto týdne na Lesy ČR žalobu. Její majitel Ivan Doubrava uvedl: "Jediným lékem na průhlednost výběrových řízení v LČR je zákon o zadávání veřejných zakázek."

Mluvčí Lesů Lubomír Šálek však tvrdí, že proti výsledkům řízení neexistuje odvolání. To by se změnilo, kdyby je i Lesy provedly podle zákona o veřejných zakázkách, který platí od 1. května 2004. Díky němu je možné se proti výsledkům odvolat.

"Dříve hrála hlavní roli v rozhodování cena a byl tudíž malý prostor pro subjektivní hodnocení. Dnes se ceně přikládá váha jen 45 procent," upozornil také Doubrava.

Na některých jednotkách nyní u Lesů zvítězila podle podkladů asociace například firma Lesy Hluboká, která nabídla dražší práce než jiní uchazeči. Roztrpčeni jsou pracovníci Lázeňských lesů, s. r. o., v Mariánských Lázních. Jejím majitelem je město. Tu porazil živnostník, který podle údajů asociace nemá ani certifikaci. Nemá ji ani další vítězná firma HOLZ CZ.

MARIE VAŠÍČKOVÁ
www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů