Pátek, 29. března 2024

Majitel lesa neplnil své povinnosti, čeká ho více než milionová pokuta

Majitel lesa neplnil své povinnosti, čeká ho více než milionová pokuta

Přes milion korun na několika pokutách bude muset uhradit majitel lesů David Jan Horsky, známý z Děčínských kauz s nájemníky jeho domů. Svou liknavostí dopustil rozšíření kůrovce v soutických lesních porostech. Stav lesa označovali odborníci a státní úředníci za zkázu a spoušť. Kolem šesti tisíc kubíků popadaných a nevytěžených stromů v lesních porostech majitelů Davida Horskyho a Lesů ČR napadl kůrovec. Všichni se hrozili jara, co se bude dít, až brouk vylétne a napadne další lesní plochy. Česká inspekce životního prostředí vyčíslila ekologickou újmu na 33 milionů korun.

"Soud rychle konal a věc se pohnula kupředu i díky medializaci v Benešovském deníku. Byl rozdělen majetek vlastníků lesa na část Lesů ČR a část Davida Horskyho. Ten už se teď nemůže za nikoho schovávat a celkem spolupracuje,"shrnula aktuální situaci v kůrovcem zasažených lesích vedoucí odboru životního prostředí MěÚ ve Vlašimi Jana Zmeškalová s tím, že většinový majitel se konečně chová jako skutečný vlastník lesa.

"Spolupracuje s orgány ochrany lesa a najal si firmu, která napadené dřevo těží," dodává Jana Zmeškalová. Kůrovcová kalamita však úplně zažehnána není, broukem jsou totiž napadeny i některé stojící stromy. Podle Jany Zmeškalové ještě k rozšíření kůrovce dojde.

"Situaci na místě každý týden monitorujeme, je tam ještě spousta práce, ale důležitý je zájem vlastníka s tím něco dělat," říká vedoucí odboru životního prostředí. Při likvidaci kůrovcem napadených ploch se začalo hrát o čas. Lesy ČR, které vlastnily ideální třetinu lesních pozemků, na nichž řádil brouk, se obrátily na soud s požadavkem o rozdělení majetku. Lesní správa Kácov nečekala na vykonavatelnost soudního rozhodnutí a dotčené parcely začala dávat do pořádku.

"V našem výlučném vlastnictví je sedmdesát hektarů lesa. V této části jsme už kůrovcem napadené dřevo vytěžili a odvezli. Umístili jsme lapáky a v polovině dubna doplníme feromonové lapače," informoval Jaroslav Jančík z Lesní správy Kácov. Druhý vlastník lesa čekal, až nabyde soudní rozhodnutí právní moci.

"Potom se objevil na úřadě, ale jednal zprvu dost hrozně," říká Jana Zmeškalová. Přestože oba vlastníci v současnosti hrozící kalamitu řeší, nezbavuje je to povinnosti uhradit sankce uložené správními orgány. Proti stotisícové pokutě odboru životního prostředí ve Vlašimi se oba vlastníci odvolali a věc byla postoupena krajskému úřadu.

"V rozhodnutí, které už od nás odešlo, byly potvrzeny sankce pro většinového vlastníka," říká mluvčí krajského úřadu Martin Kupka s tím, že proti rozhodnutí se nelze odvolat, neboť jde o druhoinstanční rozhodnutí. Česká inspekce životního prostředí vyčíslala ekologickou újmu na 33 milionů korun a udělila Davidu Horskymu za několik deliktů více pokut, které v součtu přesahovaly milion korun.

"Měli jsme dlouho problém s doručováním, vlastník se nezdržoval ani jedné ze čtyř udaných adres. Před třemi týdny se nám podařilo za pomoci justiční stráže a policie rozhodnutí o pokutě doručit," uvedl zástupce hlavního inspektora pro ochranu lesa a přírody ČIŽP Jaroslav Šůra s tím, že David Horsky se v zákonné lhůtě nevyjádřil, proto mu inspekce v příštích dnech stejným způsobem doručí rozhodnutí o pokutě.

Zdroj: www.silvarium.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů