Pátek, 29. března 2024

Vlastníci lesů nedostávají dotace; neví se, kdo je má platit

Vlastníci lesů nedostávají dotace; neví se, kdo je má platit

Soukromí vlastníci lesů neví, kdo jim letos bude vyplácet dotace na hospodaření. Peníze na ně letos poprvé dostaly kraje podílem z daní do rozpočtů, podle zákona je ale má vyplácet stát. Příspěvky také hlídá Evropská unie, a to ztěžuje vytváření krajských dotačních plánů. Vyplynulo to z diskuze účastníků konference Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL), která se dnes konala v Pelhřimově. Zmatek se týká dotací třeba na prořezávky nebo probírky porostů. Povinně je musí provádět státní či obecní majetky, ne soukromí vlastníci.

"Z hlediska stability porostů je ale dobře, když se takové věci dělají," řekl Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí Přibyslav a regionální zástupce SVOL. Soukromníci mohou na tyto činnosti žádat o dotace. Na hektar dostanou zhruba mezi 2000 až 4000 korun. "Částky nejsou velké, ale jsou to motivační peníze které jsou pro vlastníky v celé republice v součtu ve stovkách milionů," podotkl Svoboda. V jeho podniku se dotace podílely na ročních příjmech dvěma až třemi procenty. Třeba Vysočina letos dostala na hospodaření v lesích 19,3 milionu.

Krajský úřad nyní zkoumá, jak soukromníkům peníze vyplatit. Podle některých krajů by měl stát kvůli legislativním zmatkům najít další peníze a dotace vyplácet sám. Podle Tomáše Krejzy z ministerstva zemědělství to není pravděpodobné. Podle něj se hledají cesty, jak zajistit dělení dotací v rámci samostatného působení krajů. Podle sdružení české lesní firmy ztrácejí ekonomickou sílu. Cena smrkového dřeva za posledních pět let klesla zhruba o 30 procent, naopak stoupají náklady. Podnikům proto zbývá stále méně prostředků na investice. Podle vlastníků jde do rezortu i velmi málo dotací z EU. Zatímco zemědělci dostali kolem 25 miliard, lesníci necelou jednu miliardu. Evropské peníze pomáhají třeba s rekonstrukcemi meliorací nebo s opravami lesních cest.

Zdroj: SVOL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů