Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zmatek v zákoně stojí lesy miliony

Zmatek v zákoně stojí lesy miliony

Špatný zákon a úřednická horlivost obírají lesníky o dotace. Některým podnikatelům hrozí vážné potíže.

Praha/Karlovy Vary Soukromí vlastníci lesů se ocitli bez dotací. Může za to nejasný zákon. Peníze, které jim dříve přiděloval stát, mají nyní rozdávat kraje. Ty však mohou prostředky rozdělit, jak uznají za vhodné. A tak je některé už utratily za něco jiného.

"Do lesa jde rok od roku méně peněz. Dříve to bylo hodně přes miliardu, loni už jen tři čtvrtě miliardy," řekl nám předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů František Kučera.

"Ministerstvo zemědělství si nechalo jen část peněz například na likvidaci kalamit, zbylou půlmiliardu rozdělilo krajům. Tyto dotace ale nejsou účelově vázané, takže je kraje mohou použít na cokoliv jiného," vysvětluje Kučera.

Dotace mají vlastníci lesů dostávat například na prořezávky nebo probírky porostů. Na hektar připadá 2000 až 4000 korun. Některé kraje se snaží lesníkům peníze dát. Například kraj Vysočina letos dostal na hospodaření v lesích 19,3 milionu a připravuje jejich rozdělení. Některé kraje ale chtějí dostat peníze pro lesnictví znovu, tentokrát však účelově vázané. Otázkou však je, kde by stát další půlmiliardu vzal. Přesto o tom ministerstva zemědělství a financí jednají.

Že letošní způsob platby zůstává nejasný, potvrdil i karlovarský krajský radní Luboš Orálek.

"O možných variantách řešení jsme už jednali se zástupci ministerstva zemědělství. Je ovšem ještě potřeba konzultace s ministerstvem financí," vysvětlil, proč dosud v kraji tyto žádosti o dotace nevyřizují. Přitom vloni bylo na Karlovarsku na základě zhruba sto padesáti žádostí rozděleno dvacet milionů korun.

Problematické jsou podle Kučery i dotace z Evropské unie.

"Přístup k nim nám ztěžují čeští úředníci, kteří si k žádostem vymýšlejí zbytečnosti. Když chce o ně například žádat město, musí dodat bezmála stostránkový fascikl různých výpisů a prohlášení, takže od žádosti nakonec upustí," tvrdí Kučera. Podle sdružení jde do resortu z EU všeobecně velmi málo dotací. Zatímco zemědělci dostali kolem 25 miliard, lesníci necelou miliardu.

Velkou neznámou podle Kučery je, jak se zachová státní podnik Lesy ČR.

"Kdyby Lesy ČR chtěly dotace také, tak jsme my ostatní vlastníci nahraní," dodal Kučera. Lesy ČR však uvádějí loňský hrubý zisk 655 milionů korun, takže o dotace zřejmě žádat nebudou.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů