Středa, 24. dubna 2024

Lesy ČR mohou opět uzavírat smlouvy s těžaři

Lesy ČR mohou opět uzavírat smlouvy s těžaři

Lesy České republiky (LČR) mohou opět uzavírat smlouvy na provádění pěstebních činností a prodejů i nákupů dříví. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zrušil své předběžné opatření, které v lednu vydal kvůli obavě z možných nevratných změn na trhu. Správní řízení s podnikem pro možné porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže ale trvá, řekl Kristián Chalupa z ÚOHS.

Předběžné opatření mělo ochránit smluvní partnery a zabránit oslabení soutěže v oboru pěstebních činností i prodeje a nákupu dříví, vysvětlil Chalupa.

Lesy koncem loňského roku vypověděly staré smlouvy a vyhlásily výběrové řízení s novými podmínkami.  Zdůvodňovaly to snahou dostat se více k ziskům z obchodu se dřevem. Firma spravuje asi polovinu lesů v zemi a ročně vytěží zhruba 7,5 milionu metrů krychlových dřeva. Změny ale vyvolaly nevoli lesnických firem a také odborů, které kritizovaly údajně chaotický postup Lesů ČR a nevýhodnost nových smluv.

ÚOHS zpočátku posuzoval smlouvy s partnery lesnické firmy, a to na její žádost. Tyto dokumenty obsahovaly některá ujednání v rozporu se zákonem. "Svůj závěr ÚOHS Lesům ČR sdělil, přičemž ale nekonstatoval, že by smlouvy jako celek byly neplatné," zdůraznil Chalupa. Závěr o neplatnosti smluv podle něj učinily LČR samy, informovaly o něm své partnery a zahájily kroky, které vedly k zahájení správního řízení pro podezření ze zneužití dominance.

Chalupa zopakoval, že posuzování platnosti smluv jako celku je nad rámec pravomocí ÚOHS. Nemůže rozhodovat ani o délce trvání smluvních vztahů, ani o zkrácení výpovědních lhůt a ani posuzovat dodatky ke smlouvám. "Odpovědi na tyto otázky spadají pouze do výlučné pravomoci příslušných soudů," uzavřel Chalupa.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů