Sobota, 20. dubna 2024

Liberecký kraj zatím o lesy moc zájem nemá, jsou ztrátové

Liberecký kraj zatím o lesy moc zájem nemá, jsou ztrátové
LIBEREC - Liberecký kraj zatím nemá velký zájem převzít lesy na svém území do vlastnictví s výjimkou lesních porostů v oblasti bývalého vojenského prostoru Ralsko. Důvodem je poměrně vysoká ztrátovost, kterou způsobuje hlavně poškození lesů emisemi a kůrovcovou kalamitou v minulosti. "Přesto chceme nechat zpracovat Krajský lesnický program, který by se problémy lesního hospodářství zabýval detailněji," řekl náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší.

Liberecký kraj přitom patří spolu s Karlovarským k nejlesnatějším v Česku. Lesy pokrývají přes 44 procent jeho území. Největší část z nich spravuje liberecký inspektorát Lesů ČR a v oblasti Ralska Vojenské lesy Mimoň. Hospodářsky lze ale využít sotva 60 procent porostů, protože zbytek většinou leží v chráněných oblastech. Stromy, převážně jehličnany, jsou navíc poměrně mladé - více než třetina porostů je mladších 40 let.

Právě věková skladba podle Dolejšího nedává naději, že by se v nejbližších letech hospodaření lesů v kraji zlepšilo. "Musíme počítat s tím, že pokud lesy převezmeme, budeme do nich ještě řadu let muset spíše investovat," vysvětlil. Zlepšení lze podle odhadů očekávat až v horizontu 20 až 30 let. Výjimkou jsou podle něj jen lesy v oblasti Ralska, které se díky působení armády zachovaly ve velmi dobrém stavu a patří k nejkrásnějším v kraji.

Kraje usilují podle Dolejšího o získání lesů na svém území už od roku 2001. Zatím však neúspěšně. Ne všude jsou lesy tak ztrátové jako v Libereckém a sousedním Ústeckém kraji. Řada krajů si od lesů slibuje to, že by příjmy z prodeje vytěženého dřeva posílily jejich rozpočty. Například Karlovarský kraj odhaduje, že by tak mohl ročně získat nejméně 16 milionů korun. Polovinu českých lesů spravuje státní podnik Lesy ČR a jeho odborníci převod lesních porostů na kraje nedoporučují.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů