Čtvrtek, 28. března 2024

Indián, který brání stromy

Indián, který brání stromy
Té vzpomínky se Isidro Baldenegro López zřejmě už nikdy nezbaví. Neznámý muž s brokovnicí míří na prsa jeho otce Julia. Dlouho, nekonečně dlouho. Nakonec se ozve ohlušující rána...

"Všechno jsem tehdy viděl na vlastní oči. Bylo mi sedmnáct let. A nemohl jsem nic dělat. Nemohl jsem se hrůzou ani pohnout," vzpomíná Isidro Baldenegro López dnes. "Bezbranného otce zavraždil najatý zabiják. A to jen proto, že otec nechtěl, aby se drancovaly naše borové lesy."
Osmatřicetiletý Isidro Baldenegro López žije v severozápadní části Mexika, v pohoří Sierra Madre. Je farmář, příslušník indiánského kmene Tarahumara. Ten dnes čítá 50 až 70 tisíc lidí. Je to druhá největší indiánská skupina v zemi.
Drsné hornaté oblasti Sierry Madre jsou už roky pleněny nájezdy dřevařských firem. Ty se často nezdržují formalitami a odlesňují ohromné plochy bez povolení. Proti tomu protestují místní obyvatelé, ale výsledkem je jen další bezpráví.
Podle nevládních organizací ovládají velké části území zločinecké klany, které přišly v posledních třiceti letech k velkým penězům distribucí drog. Jednají krutě, bez slitování. A centrální vláda si s nimi často neví rady.
Jen v letech 1986 - 1994 bylo v západní oblasti Sierry Madre zabito téměř čtyřicet indiánů, kteří se proti kácení lesů ozvali.
"Případ mého otce se vůbec neprojednával! V mém srdci zůstala trpkost," říká Isidro.
Téměř polovina území Mexika je dnes poničena erozí půdy. A vše se s pokračujícím odlesňováním zhoršuje. Vodu nemá co zadržet a období ničivého sucha a neúrody jsou stále častější.
"Byly chvíle, kdy jsem si říkal, že odsud odejdu. Někam pryč, daleko. Jenže pak jsem si uvědomil, že před tím stejně neuteču. Kam bych šel? Mám velkou rodinu, musel jsem se tomu postavit. Abychom tady mohli žít. Stejně jako naši předci."
Isidro Baldenegro López kolem sebe shromáždil v roce 1993 mnoho dalších podobně smýšlejících lidí a zahájil nenásilné akce - protesty vsedě, pochody. Vše vyvrcholilo v roce 2002.
Největší ohlas mělo, když v tom roce s manželkami zavražděných mužů zablokoval cestu, kudy nákladní automobily odvážely vytěžené dřevo. Připoutal ohromnou pozornost sdělovacích prostředků. A to už nemohlo být ignorováno. Následně proběhlo soudní jednání a byl vydán zákaz těžby dřeva v oblasti.
Okamžiky vítězství si však Isidro Baldenegro López vychutnával jen krátce. 29. března 2003 byl zatčen společně s přítelem Hermenegildem Rivasem. V osm hodin ráno pro ně přijeli do jejich domů policisté ve třech bílých dodávkách. Aniž předložili zatykač, odvlekli oba muže do vězení v Chihuahua.
Tam se Isidro Baldenegro López dozvěděl, že byl zadržen, protože přechovával drogy a nedovoleně držel zbraně. Potom byl vyfotografován s puškou a drogami, které mu strčili do rukou. Snímek byl později otištěn v místním tisku. Zároveň mu muži, kteří ho zadrželi, vyhrožovali, že ve vězení stráví nejméně dvanáct let.
"Když mi strkali ty věci do rukou, řekl jsem jim, že si je v žádném případě nevezmu. Tehdy se jeden z nich, který vypadal, že byl jejich šéf, rozzlobil. Zařval: Vezmi si to! Tady budeš dělat to, co já ti přikážu... Bylo to všechno vykonstruované. Jsem proti násilí. Pro mě násilí představuje to, že někdo ztratí trpělivost. Že nedokáže přemýšlet."
Nakonec Isidro Baldenegro López pobyl za mřížemi "jen" patnáct měsíců. Na svobodu mu pomohla celosvětová akce Amnesty International a dalších mezinárodních organizací. Pro své krajany se stal hrdinou. Ale ani to mu nepomohlo, aby se nemusel poté, co vyšel z vězení, skrývat. A skrývá se dodnes. Jeho protivníci totiž prohlásili, že každý, kdo se s ním spojí, bude zabit. A nakonec že zabijí i jeho.
Z hlasu Isidra Baldenegra Lópeze zaznívá v posledních dnech únava. "Už to všechno trvá nějak moc dlouho. Vždycky, když si myslím, že jsme nablízku řešení, ukáže se, že tomu tak není. A nikdo nedokáže říct, kdy to skončí. V Mexico City probíhá soudní proces. Neprohráli jsme. Ale zatím jsme ani nevyhráli..."
Isidro Baldenegro López před několika dny obdržel prestižní ekologickou cenu Goldmanovy nadace pro rok 2005 - za statečnou obranu lesů v horském pásmu Sierry Madre.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů