Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci mapovali výjimečné stromy ve vojenských lesích

Lesníci mapovali výjimečné stromy ve vojenských lesích

Příbram - Zajímavě rostlé stromy a především bizarních rozměrů rostoucí na pozemcích státního podniku Vojenské lesy a statky České republiky jsou zaneseny do evidenčních listů.

Každý strom se poté může dostat do seznamu, který zajistí jeho ochranu a možná v budoucnu i ošetření, aby se dožil ještě vyššího věku, pokud je nějak poškozen. Práce na mapování na území všech šesti divizí Vojenských lesů a statků ČR začala již v loňském roce, kdy projekt na záchranu významných stromů vyhlásilo generální ředitelství.

Mapovány byly stromy, které jsou výjimečné nejenom rozměry a vzrůstem, ale především věkem. Každý druh má však jiné parametry, co se týče obvodu kmene, aby splňoval podmínky evidence. Na území hořovické divize Vojenských lesů a statků ČR, která hospodaří ve vojenském prostoru ve středních Brdech, ale i na Nouzově mezi Berounem a Kladnem, je navrženo 45 stromů. Z toho v Brdech je to 29 jedinců.

"Evidence bude sloužit pro potřeby podniku a jejím smyslem je především ochrana věkovitých a památných stromů. Dokumentace obsahuje kromě jiných údajů odhad stáří, obvod kmene, výšku, zdravotní stav a přesnou dislokaci jedince," upřesnil ředitel hořovické divize vojenských lesů Aleš Škoda. Do navrženého seznamu chráněných stromů se mohou dostat například známé asi 400 roků staré duby na Záběhlé, dva obrovské přibližně 170 roků staré a asi 35 metrů vysoké smrky v údolí Červeného potoka nedaleko zříceniny hradu Valdek. Nejvíce jedinců se nachází na území obecnického polesí. Těch je celkem 16 a jsou mezi nimi různé druhy - javor mléč i klen, duby, smrk, jedle bělokorá, ale i lípa a jasan.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů