Čtvrtek, 25. dubna 2024

Myslivci zasypávají lesy olovem

Myslivci zasypávají lesy olovem

Vyvažování kol osobních aut olověným závažím Evropská unie zakazuje. Při velkých rychlostech totiž tyto jedovaté olověné kousky odpadávají a znečišťují přírodu. Ekologové z EU však nejsou důslední. Například myslivci vypálí každoročně ze svých brokovnic tisíce olověných broků. Proč to nikomu nevadí?

Podle policejních statistik je v České republice registrováno přes 173 tisíc brokovnic, které slouží většinou myslivcům a zásahovým jednotkám policie. Z výčtu jsou ovšem vyňati majitelé loveckých kulovnic, případně držitelé krátkých kulových zbraní nebo pytláci. A těch je v současné době také dost.

V běžném náboji pro brokovnice je 25 až 32 gramů olověných broků. Jestliže připadne na jednoho myslivce, kteří jsou organizováni v 85 spolcích, pouhých dvacet výstřelů za rok, pak se po polích a lesích rozseje každoročně kolem čtyř tun olova! Když si na Vánoce koupíte zajíce, je velká pravděpodobnost, že do broku kousnete, nebo ho dokonce sníte. Proč ekologům EU tohle nevadí?

"Olověné náboje lesu a zvěři neškodí. Problém je to jen v přímořských státech, kde se hlavně při přeletech ze zimovišť střílejí miliony hus a kachen. Broky, které spadnou, pak někteří ptáci sežerou a zahynou na otravu olovem. V těchto zemích je proto používání olověných broků zákonem omezené," řekl nám jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Vladimír Broukal. Podle něj se u nás střílejí ročně "jen" desetitisíce ptáků, a olovo tu tedy není takový problém.

Přesto se již vyrábějí ocelové náboje ve vlašimské firmě Selier Bellot. "Bohužel ale ničí hlavně zbraní,"upozorňuje Broukal. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Kateřiny Šůlové se olověnými náboji zabývá pracovní skupina Evropské komise pro omezování nebezpečných látek.

"Ta tvrdí, že je to sice problém, ale zatím není na celoevropské úrovni připraven žádný návrh, který by užívání olověných broků omezil,"řekla Šůlová. Záleží tedy na každém státu, jak s tím naloží. U nás se zatím legislativa, která by se olovených nábojů týkala, nepřipravuje. Přitom za posledních sto let mohlo být do přírody na území Čech, Moravy a Slezska při honech, střelbě na škodnou i při tréninku odhadem "vypáleno" až tři sta tun olova.


Zdroj: Mojenoviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů