Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR vypsaly tendr na práce v další části svých lesů

Lesy ČR vypsaly tendr na práce v další části svých lesů
HRADEC KRÁLOVÉ - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes vypsal výběrová řízení na pěstební a těžařské práce ve zhruba 37 procentech svých lesů. Vítězové tendru by měli být vyhlášeni do 12. září, řekl dnes ČTK mluvčí podniku Lubomír Šálek. Lesům ČR patří asi polovina všech lesů v zemi a ročně vytěží zhruba 7,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Výběrová řízení se týkají celkem 120 územních jednotek, kde na konci roku končí původní smlouvy na dodávky lesnických prací. Vítězové řízení by měli v lesích práce zahájit od 1. ledna 2006, smlouvy budou uzavřeny na pět let s opcí na tři roky. Při hodnocení nabídek bude například rozhodovat cena, reference a také certifikace podle jakostních norem. "Posílili jsme váhu ceny při hodnocení nabídky, do podmínek, které firma musí splňovat, jsme nově přidali, že firma musí dodržovat pravidla zákona o zaměstnanosti," řekl Šálek.

"Máme obavy, že pokud nedoznají podmínky výběrového řízení nějakých výrazných změn, tak může být podle našeho názoru netransparentní a neprůhledné tak, jak bylo to předcházející výběrové řízení," uvedl tajemník České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek. Podnikatelé podle něj nerozumí tomu, proč Lesy ČR při tendrech nevyužívají alespoň principu zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dnes vypsaná výběrová řízení navazují na kontroverzní tendry z loňského prosince, v nichž se rozhodovalo o zakázkách na zhruba 17 procentech ploch lesů. Lesnické firmy toto řízení označily za neprůhledné. "Byla netransparentní, neexistovala možnost odvolání, bylo v nich mnoho subjektivních vlivů. V některých případech byly vybrány nabídky finančně nevýhodné pro státní podnik," uvedl již Kořínek.

Výběrovými řízeními a novými smlouvami chtějí LČR získat větší podíl ze zisku na obchodování se dřevem. Do budoucna by Lesy ČR chtěly samy zobchodovat asi 40 procent dřeva vytěženého ve státních lesích, zatímco před tendry to bylo jen šest procent.

Loni LČR zvýšily čistý zisk trojnásobně na 469 milionů korun ze 150 milionů korun za rok 2003. Tržby firmy stouply o 2,6 procenta na 4,64 miliardy korun. Od dubna podnik řídí nový generální ředitel Vladimír Blahuta.

Zdroj: www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů