Úterý, 23. dubna 2024

Po kalamitě poničil lesy v Nízkých Tatrách oheň

Po kalamitě poničil lesy v Nízkých Tatrách oheň
Lesní požár v Nízkých Tatrách, který vypukl ve středu odpoledne, se včera podařilo dostat pod kontrolu a poté i zcela zlikvidovat. Požár zničil padesát hektarů lesa, přitom asi čtyřicet hektarů bylo na území postiženém minulý rok v listopadu vichřicí. Škody se zatím odhadují na dvacet sedm miliónů korun. "Úplně shořelo nebo bylo poškozeno na osmnáct tisíc kubíků dřeva," uvedl Ján Štefáník z Lesů Slovenské republiky.
Požár se z dosud neznámých příčin rozhořel v oblasti ležící ve výši kolem 750 metrů nad mořem v těžko přístupném terénu. Jde o největší katastrofu od loňské kalamity ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Už ve středu hasiči hasili oheň v okolí Vyšných Hágů, kde shořelo v těžko přístupném terénu jeden a půl hektaru lesa. Podobně velké území shořelo minulý týden i v Nízkých Tatrách v místech, kde se předtím spalovaly zbytky dřeva z kalamity.
Od listopadové vichřice hasiči celkem zasahovali při devíti požárech. Přitom za posledních pět let bylo požárů v Tatrách celkem dvacet.
Na to, že lesům poničeným vichřicí bude především v létě kvůli turistům a velkému množství popadaného dřeva hrozit riziko požárů, už na jaře upozorňovali odborníci z Technické univerzity ve Zvolenu. Lesníci na základě jejich doporučení zahájili vytváření ochranných pásem, průseků a pásů, které od sebe oddělí jednotlivé části lesů a budou tak bránit tomu, aby se oheň rychle šířil korunami stromů. Tato opatření mají být hotova do konce července. "Dostatečnou prevenci se ale podaří zabezpečit až příští rok," uvedl po jednání vládního výboru pro obnovu a rozvoj Vysokých Tater ministr zemědělství Zsolt Simon.
Právě nebezpečím požárů a potřebnými protipožárními opatřeními Státní lesy zdůvodňovaly těžbu v nejpřísněji chráněných oblastech hor. Ekologické a ochranářské organizace z celé Evropy však proti tomu protestovaly a lesníci těžbu zastavili. Nyní se dohodli se Správou tatranského národního parku na tom, které cesty je potřeba kvůli nebezpečí požárů ještě uvolnit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů