Čtvrtek, 25. dubna 2024

14 dobrovolníků zemřelo při hašení lesního požáru

14 dobrovolníků zemřelo při hašení lesního požáru

Španělským hasičům se stále nedaří dostat pod kontrolu rozsáhlý požár v přírodním parku Cueva de los Casares.

V neděli navíc v plamenech zahynulo 14 lidí, podle některých zdrojů šlo o dobrovolné hasiče, podle jiných o dobrovolníky z řad obyvatel. Oheň je odřízl od jejich profesionálních kolegů a muži už se nedokázali z plamenů dostat. Po nedělním zásahu skončil také jeden hasič v nemocnici, jeho stav je vážný, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčího provincie Guadalajara.

Ministerstvo životního prostředí regionální vlády v autonomní oblasti Kastilie-La Mancha, do níž Guadalajara patří, prozatím potvrdilo smrt jedenácti lidí. Hasiči nyní v oblasti, kde jsou tři velká ohniska, pátrají i po dalších dobrovolnících, které by mohly až čtyřicetimetrové plameny také odříznout od ostatních záchranářů. Kromě profesionálních hasičů a záchranářů se do hašení požáru zapojila i armáda a policie. Na místě zasahují i speciální letadla a požární helikoptéry.

Požár vypukl v sobotu u obce Riba de Saelices asi 150 kilometrů severovýchodně od Madridu. Možná jej způsobil špatně uhašený oheň turistů, oficiální příčiny ale zatím nebyly zveřejněny. Plameny už od soboty zničily na 6000 hektarů lesa a vegetace. Kromě Guadalajary, kde bylo spáleno na 5000 hektarů, jsou požáry postiženy i provincie Zamora a Zaragoza, v nichž ohně propukly v neděli.

Stovky lidí musely být evakuovány. Španělsko v současnosti sužuje vážné sucho, jedno z nejhorších za desítky posledních let, které způsobil kromě vysokých teplot kolem 40 stupňů Celsia i fakt, že v zimě meteorologové na Pyrenejském poloostrově zaznamenali jen málo srážek.

Zdroj: www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů