Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli kalamitě omezili na Prachaticku vstup do lesa

Kvůli kalamitě omezili na Prachaticku vstup do lesa

Les
 
Zákaz vstupu do lesa v okolí Prachatic mimo vyznačené turistické cesty a cyklostezky vydal prachatický odbor životního prostředí. Po větrné kalamitě totiž v terénu zůstávají částečně vyvrácené stromy, které mohou spadnout. Následky kalamity, která skolila zhruba 2000 metrů krychlových dřeva, podle jednatele Městských lesů Prachatice ohrožují pohyb návštěvníků.

"Je to vlastně jedna lokalita, kde nárazový vítr šel nad městem. Je to úzký pruh mezi tankovou cestou a hřebenem Dubového vrchu a Černé hory. Na základě žádosti vlastníka lesa vydala státní správa zákaz vstupu do ohrožené lokality, vyjma turistických stezek a cyklostezek," řekl Českému rozhlasu František Štěrba.

Zákaz vstupu do lesů platí i v okolí obce Košice na Soběslavsku. Zhruba ve třičtvrtěhektarovém lese soukromého vlastníka jsou totiž nařezané stromy. "Stromy někdo nařezal z jedné i druhé strany, takže při větším větru je nebezpečí, že to na někoho může padnout," uvedl starosta Josef Staněk. Oblast je podle něj zabezpečena páskou a cedulí s varovným nápisem. "To je všecko, co se proto může udělat. Aby tam někdo stál a hlídal, to je naprosto vyloučené. Nahlásili jsme to policii, a ta to šetří jako trestný čin," dodal. Policii se zatím nepodařilo kontaktovat vlastníka lesa, který je údajně z Moravy.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů