Pátek, 19. dubna 2024

V lesích jsou ročně stovky požárů, hlavně kvůli nedbalosti lidí

V lesích jsou ročně stovky požárů, hlavně kvůli nedbalosti lidí
České lesy ročně postihnou stovky požárů, které působí škody za miliony korun. Hlavní příčinou jejich vzniku bývá nedbalost některých návštěvníků lesa, řekl Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva zemědělství.

Nejvíce oheň v lesích řádí zpravidla v létě a při dlouhotrvajícím suchu. Extrémní byl předloňský rok, kdy bylo přes 1700 požárů a jejich rozloha přesáhla 1200 hektarů. Vzniklé škody činily 33,5 milionu korun. Celkové plochy lesů v tuzemsku se pohybují kolem 2,5 milionu hektarů.

V celkové výměře představují postižené porosty velmi malý podíl, uvedl Roldán. "Ochrana proti lesním požárům je v Česku na špičce mezi zeměmi, které mají velkou rozlohu lesů, měřeno její organizací i počtem a rozlohou požárů," dodal.

V letošním prvním pololetí počet lesních požárů mírně poklesl na 383. Zničené plochy zhruba 200 hektarů byly meziročně o pětinu nižší. Pokles byl podle MZe důsledkem většího množství srážek a úbytku extrémně horkých dní v letošním prvním pololetí.

Ministerstvo zemědělství od roku 1993 zabezpečuje ze svého rozpočtu leteckou hasičskou službu. Ta je určena vlastníkům lesů s výjimkou porostů v působnosti ministerstva obrany a ministerstva životního prostředí. Uskutečňuje se pomocí hlídkových a hasebních letounů a jejím hlavním úkolem je hlídkovat v době zvýšeného nebezpečí vzniku lesních požárů. Náklady se pohybují kolem 15 milionů korun ročně. Letos ale zatím nefunguje.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž u této veřejné zakázky zahájil správní řízení a do doby jeho ukončení nemůže její provozovatel činnost zajišťovat. Majitelé nebo uživatelé lesů nad 50 hektarů plochy proto musí sami zajistit od 1. května do 31. října ochranu proti vzniku a rozšíření požárů.

Na zakázku vyhlásilo ministerstvo otevřené zadávací řízení. Nabídky podali dva uchazeči, z nichž komise vybrala lacinější. Druhý zájemce však podal námitky, kterým ministerstvo nevyhovělo, a nyní celou kauzu rozhoduje ÚOHS.

Zdroj: Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů