Pátek, 29. března 2024

Lesníci mohou narušitele předvést na policii

Lesníci mohou narušitele předvést na policii
Je čas léta a lidé chodí do lesa na houby a borůvky. Ne všichni ovšem dodržují všeobecné podmínky návštěvy a lesníci se setkávají s vandalstvím, pytlačením a s chováním, jež se neslučuje s pobytem v lese. Ne všichni turisté také respektují vyznačené turistické trasy nebo sbírají borůvky jen pro sebe. Leckde to vypadá jako po nájezdech a borůvky pak prodávají u silnic i lidé, kteří na to nemají oprávnění. Lesníci ovšem nejsou tak bezbranní. „Naši zaměstnanci se pohybují po lesích a provádějí ochrannou službu. Dle zákona o lesích mohou jako Lesní stráž pokutovat, zjišťovat totožnost i předvést na policii.

Lesní stráž požívá ochrany veřejného činitele,“ řekl Právu ředitel krajského inspektorátu Lesů ČR Teplice Jan Ferkl s tím, že si naopak váží a vítá návštěvníky, kteří se chovají tiše, neničí přírodu, a když posvačí, pytlík od rohlíků i prázdnou láhev si zase odnesou domů. „Pro takové stavíme odpočívadla, upravujeme studánky a podporujeme turistické značení na rozcestnících,“ dodal Ferkl.

Tiše před lovem jelení zvěře

Lesnící se ovšem podle Ferkla setkávají i s tím, že lidé tato zařízení ničí, dokonce i celé odpočívadlo ukradnou. Navíc od 1. srpna začíná doba lovu jelení zvěře. „Chtěl bych požádat návštěvníky lesa, aby pokud možno nechodili do lesa alespoň hodinu po východu slunce a hodinu před jeho západem. Když už tomu tak nemůže být, tak aby v této době chodili po cestách a chovali se tiše. Umožní tím účinnější odlov zvěře. Jak jsem již uvedl, právě vysoký odlov je nutnou podmínkou snížení početních stavů této zvěře,“ dodal Ferkl s tím, že dojde ke snížení škod okusem a zlepšení stavu lesa.

A ten se zase bude více líbit jeho návštěvníkům. „Na využití lesa k různým účelům je vyvíjen v současnosti velký tlak. K tomu, aby byly všechny potřeby uspokojeny, je potřeba velké dávky tolerance a ohleduplnosti všech návštěvníků,“ uzavřel Ferkl.

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů