Pátek, 19. dubna 2024

Nejnebezpečnějším tvorem našich lesů není divočák, ale malé klíště

Nejnebezpečnějším tvorem našich lesů není divočák, ale malé klíště

V lese čeká na neopatrné návštěvníky mnoho nebezpečí. Divoké zvěře se obávat nemusíme, více nepříjemností nám způsobí obyčejné klíště či jedovaté houby.

ALEŠ ZÁPOTOCKÝ

Benešovsko/Kolínsko Ä Potkat v lese divoké prase (na snímku) je pro normálního návštěvníka poměrně těžké. Černá zvěř je velmi plachá, takže před člověkem uteče.

"Jejich hlavní aktivita je zejména v ranních hodinách a v noci. Přes den odpočívají v houštinách," řekl Jiří Zaplatílek ze Státní správy lesů a myslivosti. Právě vášniví houbaři, kteří hledají ty nejlepší kusy v hlubokých porostech, na divočáka nejčastěji narazí. "Jde spíše o selata. Doporučoval bych, aby si jich nikdo nevšímal, protože na blízku bude jistě bachyně, která může cítit ohrožení a která by se mohla začít bránit," vysvětlil Zaplatílek. Střetnout se můžete i se zraněným či postřeleným prasetem.

"To je obzvlášť nebezpečné. Útočí na krátkou vzdálenost do pěti metrů," doplnil Vlastmil Kašík, který je jednatelem okresního mysliveckého spolku. Nebezpečná by mohla být i liška. Pokud by byla nakažená vzteklinou, ztratila by svou přirozenou plachost. To by pak hrozilo, že někoho pokouše.

"Od roku 1992 se provádí plošná vakcinace proti této nemoci. Za poslední roky jsem se ale nesetkal s jediným případem," vzpomíná Zaplatílek. Pokud v lese narazíte na očkovací látku, rozhodně si jí nevšímejte. "Jinak by totiž nebyl praktický výsledek v léčbě," vysvětlil Zaplatílek. Samotná vakcína je zalisovaná do kostky velikosti krabičky od sirek. Výsledná směs je aromaticky i chuťově liškám velmi příjemná, člověka tato směs ohrozit nemůže. Mnoho lidí se obává uštknutí od hada. Na Kolínsku však nebyl výskyt zmije, což je náš jediný jedovatý plaz, potvrzen. Narazit můžete pouze na neškodnou užovku. Větší nebezpečí však číhá v podobě rostlin a hub, které jsou jedovaté.

"Doporučuji sbírat jen to, co bezpečně známe, jinak hrozí možnost otravy," řekl dlouholetý myslivec Kašík. Pozor by si člověk určitě měl dát na klíště, které může přenášet klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Proti encefalitidě je možné se nechat očkovat. Nejvhodnější doba na očkování je ale ještě před začátkem léta. Oba odborníci se shodují v tom, že pokud se člověk chová v lese slušně, zvěř zbytečně nedráždí, tak se není třeba něčeho bát.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů