Pátek, 29. března 2024

Krušnohorským lesům zase hrozí zkáza

Krušnohorským lesům zase hrozí zkáza

Karlovy Vary - Desetitisíce hektarů lesních porostů v Krušných horách se po dlouhodobé léčebné kúře vápníkem a hořčíkem pomalu vzpamatovávají. Jejich žloutnutí zaviněné sírou a dusíkem v kyselých deštích se v západním Krušnohoří projevilo v roce 1999. Další velký nápor škodlivin, jenž může citlivé porosty zničit, hrozí podle odborníků Krušným horám po chystaném zdražení plynu.

"Dá se očekávat, že stovky domácnosti budou místo drahého plynu opět topit sokolovským, méně kvalitním hnědým uhlím. Tím se dostane síra a další škodliviny do ovzduší," řekl Josef Čapek z Lesního úřadu města Jáchymov.

"Přitom je to krátká chvíle, kdy se lesy evidentně vzpamatovaly z poškozování imisemi. Je to vidět na postupném omlazování lesních porostů. Pahýly stromů v okolí Klínovce i jinde v Krušných horách sice zůstaly, ale sazenice stromků na zetlelém dřevě v jejich okolí rostou bez problémů," uvedl Čapek.

Také ministerstvo zemědělství konstatovalo, že lesní porosty v západním Krušnohoří jsou nyní v lepším zdravotním stavu než před pěti lety.

"Na jaře roku 2000 docházelo v řadě lokalit kromě barevných změn k usychání a umírání starších ročníků jehličnanů. Na některých místech hrozil rozvrat porostů," uvedl Jiří Felčárek z odboru komunikace ministerstva zemědělství. Ke zlepšení stavu lesů v letech 2000 až 2005 přispělo vápnění a následné hnojení hořečnatým hnojivem.

Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů