Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rozpor Lesů: podnikat, nebo sloužit?

Rozpor Lesů: podnikat, nebo sloužit?
Záměr státního podniku Lesy ČR více podnikat v zahraničí chválí příznivci i kritici této firmy. Budoucí expanzi však musí předcházet rozetnutí zádrhelu, který svazuje celý obor: sporu mezi Lesy a soukromými firmami o způsob zadávání zakázek.
Kauza spojená s výběrovými řízeními, jež jsou podle soukromých firem neprůhledná a pro firmy nevýhodná, se táhne už řadu měsíců. A právě teď vrcholí.
Už příští pondělí mají Lesy vyhlásit výsledky druhého tendru pro zadávání zakázek na lesnické práce. Ten je přitom klíčový. Týká se zakázek v hodnotě miliard korun na téměř čtyřicet procent ploch Lesů. Určí tedy, jak a kým bude v příštích osmi letech obhospodařována zhruba čtvrtina veškerých porostů v republice.

Bez zakázek firmy nepřežijí
Pokud firmy výsledky tendru přijmou, rozkol v oboru bude aspoň do příštích parlamentních voleb zažehnán. Politiku Lesů řídí Ministerstvo zemědělství v čele se sociálním demokratem, a opoziční i koaliční strany k ní mají silné výhrady.
Vše nasvědčuje tomu, že tendr bude úspěšný, i když jej bojkotuje největší soukromá lesnická firma CE Wood a své výhrady nezmírnila celá asociace lesnických firem.
"Výběrové řízení neprobíhá podle zákona o zadávaní veřejných zakázek. Nemůžeme se proti jeho výsledkům odvolat, neznáme důvody, proč jedna firma vyhrála, a jiné byly vyřazeny. Cena přitom není hlavním kritériem," opakuje výtky ředitel asociace Jiří Kořínek.
Do tendru se přihlásilo sto padesát osm firem. Pro spoustu z nich jsou totiž zakázky od státu doslova existenční. Pro všechny podniky pak více či méně významným přilepšením k tržbám.
V druhém tendru stát kritice podniků trochu ustoupil. Lesy o něco zvýšily váhu ceny při hodnocení nabídek. Otevírání obálek se zúčastní i zástupci asociace podnikatelů a ministerstvo povolilo účast pozorovatelů z dozorčí rady Lesů ve výběrových komisích.

Bojkot CE Wood pokračuje
Ze svých výhrad ovšem neustoupila firma CE Wood. Tvrdí, že jen kvůli netransparentnosti tendru. "Nejsme závislí jen na lesnické činnosti jako jiné podniky, takže si bojkot můžeme dovolit," řekl šéf představenstva firmy Ivan Doubrava.
CE Wood vykazuje ze zpracování dřeva dvojnásobně větší zisk než z lesnických prací. Tvrdí, že se v budoucnu na zpracování zaměří ještě víc, a chlubí se plány na několikamiliardové investice.
Ani postoj CE Woodu, ani opačný přístup drtivé většiny ostatních firem ale nevyřeší hlavní dilema českého lesnictví. Tím je polovičatá privatizace oboru, kdy se stát stále bude přetahovat se soukromníky.

Lesy jako dominantní hráč
Státní lesy mají porosty jen spravovat, a podnikání v nich nechat na soukromých firmách - to byl podle podnikatelů smysl privatizace oboru po roce 1989.
Jsme podnik a tak musíme majiteli, tedy státu, vydělávat co nejvíc peněz - oponují ale šéfové Lesů.
Při každé zakázce se tedy ozývá a bude ozývat křik. Když Lesy tlačí ceny zakázek dolů, firmy si stěžují, že je stát ničí a znárodňuje lesnictví. Když si firmy vynucují lepší smlouvy - státní Lesy zdaleka všechny práce nezvládnou vlastními silami -, tvrdí zase Lesy, že je okrádán stát, čili daňový poplatník.
Mají státní Lesy jen sloužit jako správci porostů, a podnikání nechat soukromníkům? Nebo naopak usilovat o co nejvyšší zisk jako každá normální firma?
Pak by ale zákonitě veškerou konkurenci zlikvidovaly. Mají totiž v tuzemsku dominantní postavení, ovládají přes polovinu všech lesů a stojí za nimi stát.
Odpovědět na tyto otázky musí politici. Pokud to neudělají, pořád budou státní Lesy jakousi polovičatou firmou, a přitom si neustále budou moci diktovat podmínky, za nichž zadají soukromníkům zakázky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů