Čtvrtek, 28. března 2024

Houbaři devastují lesy a plaší zvěř

Houbaři devastují lesy a plaší zvěř

Zničené oplocení okolo vysázených stromků, šlapání po nově vysazených rostlinách nebo plašení zvěře. Takové činy mají v lesích na Děčínsku na svědomí houbaři. Zvláště v posledních týdnech, kdy jsou lesy plné hub a do přírody vyráží více lidí, zdevastovaných míst přibylo.

Vzácné dřeviny lesníci poctivě oplocují. Přes plot je možné přelézt pouze přes přelízek, který je na obou stranách ohrady. Přesto se najdou i houbaři, kteří si poradí jinak. "Mají za to, že za oplocenkou je více hub, takže chodí do lesa rovnou s nůžkami na plech a oplocenky rozstříhávají a devastují," popsal zástupce lesního správce Lesů České republiky v Děčíně Jaroslav Reisig. Doplnil, že se proti vandalům lesníci těžko ubrání. "Pokud někoho přistihneme, jak se snaží dostat za oplocenky, hrozí mu pokuta pět set korun," uvedl Jaroslav Reisig.

Podle něj je ale těžké houbaře při vstupu do oplocenky přistihnout. Každý revírník má totiž na starosti dva tisíce hektarů lesa a ne vždy se mu podaří být tam, kde houbař oplocení ničí. "A pokud už někoho chytneme, stává se, že na nás pošle svého psa a odmítá zaplatit pokutu," dodal Jaroslav Reisig.

Dalším problémem, který působí houbaři, je plašení zvěře. "Spousta lidí vyráží na houby co nejdříve, třeba v půl páté ráno. Jenže v tuto dobu se zvěř musí napást a křičící houbaři nebo auta je ruší," řekl Jaroslav Reisig.

Houbaři na Děčínsku

* ničí oplocení okolo stromů

* šlapou na vysazené rostliny

* ruší zvěř jízdou auty lesem

* chodí na houby brzy ráno a ruší tím zvěř při pastvě


Zdroj: Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů