Pátek, 29. března 2024

Majitelé lesů na Vysočině mají zatím malý zájem o dotace EU

Majitelé lesů na Vysočině mají zatím malý zájem o dotace EU

JIHLAVA -- Vlastníci lesů na Vysočině mají zatím malý zájem o dotace EU. Dostat je mohou třeba na obnovu porostů po kalamitách, na investice nebo na zalesňování zemědělsky nevyužívaných půd. Podle radního kraje Václava Kodeta jsou ale pro ně dotační tituly nepřehledné. Především menší hospodářství se bojí byrokratické zátěže. "Není to jednoduché a většina vlastníků asi na evropské peníze nedosáhne," řekl ČTK Kodet na odborném semináři, který se dnes konal v Jihlavě.

V prvním plánovacím období od vstupu do unie do konce roku 2006 by podle ministerstva zemědělství mohli čeští lesníci čerpat 12,4 milionu eur (přes 360 milionů korun). Letos poprvé poptávka mírně převýšila nabídku u dotací na obnovu lesa po kalamitách. Stále ale přebývají peníze na investice do lesů nebo na zalesňování.

Programy jsou podle Kodeta obtížně čitelné, protože lesy nemají samostatný dotační titul a peníze se skrývají v podpoře venkova nebo zemědělství. "Věřím, že se to v příštím plánovacím období zpřehlední. Už nad tím budeme bdít i z pozice regionálních politiků," podotkl. Podle něj by lesům na Vysočině prospěly peníze třeba na ochranu před škůdci, na zlepšení odolnosti proti námraze nebo větru, či na nákup technologií šetrných k životnímu prostředí.

Evropskou dotaci na opravu lesních cest již má slíbenou Věra Petrová, majitelka 280 hektarů lesů na Třebíčsku. Náklady na necelé čtyři kilometry komunikací převýší 1,2 milionu korun. "Dostanu 50 procent částky, až to bude dokončené," řekla dnes ČTK. O příspěvek žádá také na zalesnění asi 30 hektarů pozemků, které musely být vytěženy kvůli kůrovcové kalamitě. "Vlastníci za to nemůžou a není v jejich silách to zaplatit," poznamenala.

Letos poprvé ze svého rozpočtu hospodaření v lesích dotuje také kraj Vysočina. Podporuje tvorbu lesních hospodářských plánů, šetrné technologie nebo třeba nákup dřevin, které zlepší odolnost lesa. Podle Kodeta se předpokládá, že na tyto účely letos rozdělí až 40 milionů korun.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů