Pátek, 29. března 2024

Lesnická škola ve Vimperku zanikne

Lesnická škola ve Vimperku zanikne
Prvního ledna příštího roku zanikne Integrovaná střední lesnická škola ve Vimperku. Její tři studijní obory ovšem z mapy jihočeského školství nezmizí. Převezme je Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga v Písku.

Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) tedy tento krok v žádném případě neznamená likvidaci školy, ale pouze její sloučení s píseckou, která je stejně jako vimperská součástí krajské školské sítě. Připravované změny jsou navíc plně v souladu s plánem optimalizace soustavy škol v kraji.

Představa kraje je taková, že vimperská větev lesnické školy zanikne postupně. Ředitel Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga v Písku Václav Kohout se zatím připravuje na sloučení hlavně po ekonomické stránce. „Formálně dojde k připojení vimperské školy k naší k prvnímu lednu 2006. Stane se naším odloučeným pracovištěm. To se ale pouze projeví v účetním systému školy, ve Vimperku zůstane do konce školního roku vše při starém,“ řekl Kohout.

Učni, kteří se na vimperskou školu přihlásí letos, už ale v září 2006 nastoupí do Písku. „Od příštího školního roku otvíráme učební obor mechanizátor lesní výroby u nás. Ve Vimperku by zůstal druhý a třetí ročník. To by platilo rok, po roce by se výuka ve Vimperku ukončila a byla kompletně převedena k nám,“ vysvětlil Kohout. V souvislosti se sloučením obou škol se musí v Písku připravit na nárůst počtu studentů a na zvýšené prostorové nároky. Ředitel Kohout má v úmyslu umístit druhé a třetí ročníky učňovských oborů do Smrkovic:

„Ve Smrkovicích máme detašované pracoviště našeho školního polesí. Tam je už připraveno ubytovací zařízení a třídy. V průběhu nastávajícího roku chceme ještě upravit provozní dílny na školní, “ poznamenal. Vedle kapacitních změn dojde v Písku také ke změnám kvalitativním: „V budoucnu si budeme všechny práce ve školním polesí dělat sami našimi žáky, dělníky nebudeme zaměstnávat. Naopak se nám tu objeví nová kategorie učitelů praktického vyučování, dříve se tomu říkávalo mistr odborné výchovy. A ti právě povedou své žáky k veškerému obhospodařování školního polesí, “ řekl Kohout.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů