Sobota, 20. dubna 2024

Zaručeně šetrné české dřevo z Volar a od Kinských - lesní podniky získaly prestižní certifikát

Zaručeně šetrné české dřevo z Volar a od Kinských - lesní podniky získaly prestižní certifikát
FSC ČR, česká pobočka mezinárodní organizace Forest Stewardship Council (FSC), gratulovala dvěma českým lesním podnikům, které získaly prestižní značku šetrného hospodaření FSC.

Městské lesy Volary, a.s. a soukromý majetek Kinský dal Borgo, a.s. v Chlumci nad Cidlinou získaly prestižní certifikát FSC, který uděluje mezinárodní organizace FSC lesním majetkům dodržujícím striktní ekologická a sociální kritéria. Plocha českých lesů, certifikovaných světovou značkou FSC, se certifikací obou podniků o celkové rozloze 10 417 hektarů téměř zdvojnásobila, a to na 24 971 hektarů. Společně s lesními podniky získaly certifikát i 3 dřevozpracující podniky, které tak budou moci na trh uvést dřevěné výrobky ze zaručeně šetrného dřeva s logem FSC, pocházejícího z šetrně obhospodařovaných lesů. Získáním certifikátu lesní podniky získávají výhodu při prodeji dřeva v ČR i zahraničí.

Oba lesní podniky se na certifikační audity začaly připravovat již v roce 2004 a postupně upravovaly své hospodářské postupy tak, aby vyhovovaly standardu FSC pro ekologicky šetrné, sociálně odpovědné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření. Městské lesy Volary, a.s. a lesy Kinský dal Borgo, a.s. v Chlumci nad Cidlinou získaly certifikát na 5 let, za předpokladu plnění přísných podmínek v ekologické, sociální a ekonomické oblasti, jejichž plnění bude každoročně sledováno akreditovanou certifikační firmou.

Dosud na certifikát FSC dosáhly pouze 3 tuzemské lesní podniky. Jako první v roce 1988 Školní lesní podnik Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. V září 2005 bylo v ČR certifikováno 20 dřevozpracujících podniků.

Značku Forest Stewardship Council společně na začátku 90. let vytvořily velké mezinárodní ekologické organizace, dřevařské společnosti a další partneři. Stává se velmi populární mezi zákazníky a poptávka po dřevě s tímto logem rapidně roste. Na trhu je už přes 20 000 výrobků s logem FSC. Nakupují jej také významné firmy. Například obchodní řetězec Hornbach oznámil, že od roku 2008 nebude používat dřevo z nových zemí EU, které nemá certifikát FSC.

Certifikátem FSC se v srpnu 2005 mohlo pyšnit více než 57 milionů hektarů lesů v 65 zemích světa.


Mgr. Michal Rezek, ředitel FSC ČR k tomu řekl řekl:
"Gratulujeme Městským lesům ve Volarech a lesům Kinský dal Borgo v Chlumci nad Cidlinou k získání certifikátu. Jsou dobrým důkazem, že ekologicky a sociálně šetrné lesní hospodaření v souladu s důslednými pravidly FSC je v České republice možné v horských lesích i nížinách, u soukromých i obecních lesů. Šetrné hospodaření, které dodržuje mezinárodní kritéria FSC, chrání lesy a zároveň představuje pro vlastníky dobrou obchodní příležitost."


Více o certifikaci FSC na stránkách české pobočky FSC ČR: www.czechfsc.cz


Kontakt:

Mgr. Michal Rezek nebo Šárka Grénarová
FSC ČR
tel.: 736 533 137 (Michal Rezek)
tel.: 737 406 093 (Šárka Grénarová)
e-mail: fsc@ecn.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů