Sobota, 20. dubna 2024

Ochranáři vracejí jedle do přírody

Ochranáři vracejí jedle do přírody

Pro ochránce přírody nastal čas česání jedlových šišek. Stromky z jejich semínek mají pomoci navrátit dříve běžnou jedli do lesů Českého ráje. "Jedle sem patří, bohužel po mníškové kalamitě ve dvacátých letech z našich lesů téměř vymizela," říká Lenka Šoltysová, vedoucí Správy CHKO Český ráj. Nyní jedle tvoří jedno procento stromů v Českém ráji oproti dvaceti procentům z počátku minulého století. "Podle historických pramenů byl například vrch hory Tábor na Lomnicku porostlý jedlemi. Dodnes se zachovalo jen asi deset stromů," popsala Šoltysová.

Před lety se lesníci snažili porosty jedlí obnovovat z dovážených druhů, protože místních jedlí bylo málo. "Nejlepší je ale využít místní jedle, které jsou na zdejší podmínky zvyklé," vysvětlila vedoucí správy CHKO.

Správa se obnově domácích jedlí věnuje šest let spolu s Českým svazem ochránců přírody Křižánky. Lidé z ČSOP působí hlavně na Jičínsku, kde její pracovníci oplocují v lese vzrostlé plodné jedle, aby jejich samovolně rašící semenáčky nespásal zvěř.

"My najímáme hlavně z řad horolezců specialisty na sběr jedlových šišek přímo z korun stromů," uvedl Aleš Hoření ze správy CHKO. Česáči sbírají šišky hlavně v oblasti Prachovských skal. Ochranáři je pak dodávají do stromové školky v Hodkovicích, kde z nich vypěstují semenáčky. "Stromky pak vysazujeme zpátky do lesa," doplnil.

Ochránci přírody si tak zakládají zásoby vlastního genového fondu jedlí, aby je jako dřív nebylo nutné dovážet z Polska, Ukrajiny nebo Balkánu. Obnovu jedlí financují ze státního programu na ochranu biodiverzity.

Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů