Pátek, 29. března 2024

Zahraniční dobrovolníci vyrazí s rýčem do pralesa

Zahraniční dobrovolníci vyrazí s rýčem do pralesa
LIBEREC - Jedenáct zahraničních dobrovolníků z různých koutů světa budete moci potkat, vyrazíte-li v příštích dnech na Ještědský břbet. Ve dnech 9. - 23. října tam občanské sdružení Společnost přátel přírody (SPP) ve spolupráci s neziskovou organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit pořádá akci, při které budou zahraniční dobrovolníci spolu s dobrovolníky SPP sázet stromy v Novém pralese.

"Zahraniční dobrovolníci k nám přijedou už podruhé. Loni nám pomáhali stavět oplocenku nedaleko Bedřichova. Tehdy však pracovali bez našich dobrovolníků, což jsme letos změnili. Bylo by škoda neseznámit lidi, kteří nelení a přijedou tvrdě a zdarmo pracovat proto, aby pomohli věci, která se jim zdá správná - přeměnit smrkové monokultury na les blízký přírodě," říká Alena Šejblová, koordinátorka dobrovolníků SPP.

S rýčem do pralesa tak vyrazí Češi spolu s Rumunkami, Němkou, Francouzi, Angličanem, Italem, Srbem, Belgičanem a dokonce dívkou ze země zvané Korea.

Díky našim a zahraničním dobrovolníkům by měl být Nový prales pestřejší o několik tisíc lstromů. "Jde především o buky, jedle a javory - původní stromy této lokality," doplňuje Jan Korytář, vedoucí SPP.

Dobrovolníci však nebudou všechny dny trávit prací v lese. "Bude čas i na to, aby poznali zdejší kraj, kulturu a nové lidi. Určitě vyrazíme i do Prahy," uvádí jedna z vedoucích zahraničních dobrovolníků Daniela Lucková.

Dobrovolníci budou ubytovaní ve skautské základně v Dolním Hanychově.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů