Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci sázeli jedle a buky v novém pralese na Ještědu

Dobrovolníci sázeli jedle a buky v novém pralese na Ještědu
LIBEREC - Téměř stovka dobrovolníků se v sobotu zapojila do výsadby stromů v novém pralese na Ještědském hřebenu. "Den nebyl jen o sázení, chtěli jsme našim příznivcům projekt nového pralesa hlavně představit," řekl Josef Bém ze Společnosti přátel přírody, která na Ještědu prales zakládá. Sázení bude podle něho pokračovat až do prvního sněhu, připraveno je ještě kolem 9000 sazenic, hlavně jedlí a buků.

"Trochu nás zaskočilo, že v provozu nebyla ani kabinková lanovka, ani sedačková ve sportovním areálu, a tak se sem řada lidí nedostala," řekl předseda společnosti Jan Korytář. Přesto byla podle něho účast dobrovolníků slušná. Řada lidí přicházela ještě v průběhu dne, aby se do prací v pralese zapojila. "Přišli jsme projekt podpořit, protože se nám líbí a určitě má smysl. Sami si také nějaký stromek zasadíme," řekla mladá žena z Liberce.

Záměr vytvořit na Ještědském hřebenu prales představili ochránci přírody loni v červenci. Společnost se tehdy rozhodla vykoupit od soukromého majitele sedm hektarů smrkového lesa a postupně ho chce přeměnit ve smíšený les a v budoucnu i prales. Prvních více než 500 stromů tam dobrovolníci sázeli už loni na podzim. "Rádi bychom prales ještě rozšířili, jednáme proto s majiteli sousedních pozemků," řekl Korytář.

Pozemek pralesa se nachází na Ještědském hřebeni ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem. Původně tam byl hustý mladý smrkový porost. Část smrků musejí ochránci vyřezat a místo nich pak vysadí buky, jilmy či jedle tak, aby se složení dřevin přiblížilo přirozenému stavu. Má to postupně umožnit návrat rostlin a zvířat, která žila v původních lesích. "V příštích letech bychom tu chtěli vybudovat také naučnou stezku, která by návštěvníkům původní les i jeho obyvatele přiblížila," dodal Korytář.

Záchraně ohrožených dřevin a lesů se Společnost přátel přírody věnuje už přes deset let. Ekologové sbírají semínka a pěstují z nich nové sazenice ve vlastních lesních školkách. Každý rok tak do lesů vysadí kolem 20.000 původních stromů. Podrobnosti o projektu pralesa jsou na internetových stránkách www.novyprales.cz.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů