Pátek, 29. března 2024

Lidé si stěžují na kácení v Litovelském Pomoraví

Lidé si stěžují na kácení v Litovelském Pomoraví
Magda Vránová
Litovelsko Až příliš prořídlé zůstávají po zásazích těžařů lužní lesy v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Litovelské Pomoraví. Myslí si to obyvatelé okolních obcí. Správa CHKO a Správa lesů města Olomouce ale ubezpečují, že těžba dřeva je povolená a probíhá v souladu se zákony. Lidé však nerozumějí tomu, proč z Pomoraví musely zmizet i desítky let staré stromy. "Lužní lesy v Pomoraví velmi dobře známe a jako místní k nim máme určitý citový vztah. V poslední době nás proto nepříjemně překvapuje rozsah kácení vzrostlých stromů. Z lesů se postupně stávají holé paseky. Zvlášť starší generace občanů to jen velmi těžko nese,"postěžovala si obyvatelka Skrbeně, která si nepřála zveřejnit své jméno. Pro návštěvníky Pomoraví je podle jejího názoru obzvlášť smutný například pohled na okolí jezu v Hynkově. "V létě lesníci vykáceli několik stovek vzrostlých stromů. Bude trvat spoustu let, než se porost obnoví. Ničení lužních lesů se nelíbí desítkám lidí z okolí. Už jsme zvažovali, že uspořádáme nějakou podpisovou akci,"dodala žena. Podle informací Václava Poláška ze Správy CHKO Litovelské Pomoraví je však veškerá těžba dřeva předem schválená lesním hospodářským plánem.
Pokračování na str. 3
Dokončení ze str. 1
Přestože Polášek chápe, že kácení stromů vyvolává záporné emoce, většina lesů v CHKO má podle něj statut tzv. hospodářského lesa, kde se dřevo těžit může."Správa lesů města Olomouce (SLMO) je jako nájemce lesních porostů oprávněná k vykácení lesa o rozloze do jednoho hektaru. Lesníci v Hynkově porazili přestárlé kanadské topoly, které ve zmíněné lokalitě ani nejsou původní dřevinou,"sdělil Polášek.
Ředitel SLMO Roman Šimek potvrdil, že vykácené stromy na jaře nahradí nová výsadba. "Pokud bychom topoly nechali ještě několik let růst, došlo by postupně ke znehodnocení dřeva. Teď je ještě možné je zpracovat. Později by se ale daly využít jen jako palivové dříví. Místo tří stovek topolů u hynkovského jezu vysázíme téměř jedenáct tisíc sazeniček dubů a lip, které tam přirozeně patří,"řekl Šimek.
S negativními ohlasy na kácení v Pomoraví se prý lesníci setkávají poměrně často. "Údržba a obnova porostů je ale důležitou součástí lesního hospodářství. Nemůžeme přece nechat lužní lesy úplně zarůst, nic nekácet a čekat, až stromy samy odejdou. Rádi veřejnosti vysvětlíme, jaké zásahy v CHKO děláme a proč,"dodal Šimek.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů