Pátek, 19. dubna 2024

Na houby už nemusíte do lesa

Na houby už nemusíte do lesa
 Když se řekne domácí pěstování hub, asi se vám vybaví nejspíše žampiony. O nich jsem si donedávna myslela, že jsou jediným druhem, kterému se v domácích podmínkách běžně daří. Ale nabídka je mnohem širší: “Kromě žampionů je to hlavně hlíva ústřičná. Také houževnatec šii-take. Méně rozšířené je pěstování penízovky sametonohé, límcovky vrásčitoprstenné a dalších," vysvětluje Mgr. Jan Borovička z České mykologické společnosti a dodává, že každý druh má specifické nároky jak na teplotu, vlhkost a přítomnost světla, tak i na vlastní substrát (hnůj, sláma, dřevo, piliny aj.)

„Obecně se pěstuje hlíva na slámě (ale i na dřevě), žampiony a houževnatce lze pěstovat na substrátu, který se koupí už naočkovaný (s houbou). To je nejjednodušší a atraktivní třeba pro děti," připomíná Jan Borovička. Zatím se nepodařilo vypěstovat houby, které tvoří symbiózu (laicky řečeno potřebují například vyrůst pod určitým stromem, např. klouzky nejčastěji najdete pod modřínem). „Pěstovat houby tvořící symbiózu (hřiby aj.) se nedaří – kromě lanýžů., což ale u nás nepřipadá příliš v úvahu. Na zahradě lze pěstovat límcovky anebo houby rostoucí na dřevě (špalcích) – ty plodí i několik let. Hlavně jde o hlívu ústřičnou," podotýká Jan Borovička.

Některé druhy (hlíva ústřičnou, plicní, miskovitou, křížence, penízovku sametonohou, šii-take, ucha) tedy můžete také s úspěchem pěstovat na dřevě. Vhodné je to například z buku, dubu, topolu, lípy, břízy nebo olše. Stromy by měly být pokáceny v době vegetačního klidu, nejlépe od listopadu do března. Průměr dřeva kmenů či větví je v rozmezí 15-30 cm.

Ze sklizně žampionů, pěstovaných v bytě či ve sklepě, se pak můžete těšit celý rok, ale pokud se rozhodnete pro venkovní výsadbu, pak musíte pochopitelně počítat s rozmary počasí a ročními obdobími. Samozřejmě každý druh je jiný a vyžaduje něco jiného, ale obecně jakákoli houba nesnáší nedostatek vláhy.

Pokud byste rádi měli na stole své vlastní houby, je dobré si nejdříve něco nastudovat. Jedním z největších českých odborníků na tuto problematiku je ing. Ivan Jablonský – autor celé řady knih pro domácí pěstitele. Přesné návody na pěstování jsou jinak součástí zakoupené sadby, tu seženete ve specializovaných obchodech.  

Eva Rajlichová
www.zena-in.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů