Sobota, 20. dubna 2024

Obce brzy zbohatnou o armádní lesy

Obce brzy zbohatnou o armádní lesy
  PRAHA - Ještě nedávno jsme tam nesměli ani vstoupit. Teď už do mnoha míst můžeme alespoň jako turisté a za čas tam budou smět i hospodáři. Řeč je o vojenských újezdech, a především o lesích v jejich okolí.

"Vracíme se k tradicím první republiky, újezdy se pomalu otevírají veřejnosti tak, aby vedle sebe mohl existovat vojenský výcvik i turistika," ujišťuje mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Jenomže mnohé obce už léta marně usilují o navrácení lesů v okolí újezdů, především v jižních a západních Čechách. Nemělo by tomu nic bránit – jenom se na to jaksi "zapomnělo". Napravit to má zákon, se kterým přišel senátor Jiří Pospíšil (ODS).

"Obce, které měly tu smůlu, že leží u bývalých ,cvičáků’, nedostaly některé území prostě proto, že bylo v majetku federace. Zákon o navrácení majetku obcím totiž řešil jen majetek českého státu," vysvětluje Pospíšil. Zákon by mohl projít parlamentem ještě letos.

Lesy a pozemky u hranic újezdu, takzvaná "nárazová území", zatím nepřímo kontroluje státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS), který v nich hospodaří.

Podle ministerstva obrany se tak zvyšuje bezpečnost újezdu, ale újezdy by potřebám armády mohly sloužit i bez toho. Zisk vojenských lesů putuje do státní kasy. Pokud by lesy patřily obcím, obohatily by jejich rozpočty každý rok o miliony. Naopak vojenské lesy novým zákonem zchudnou o pět až deset milionů.

"Záleží na tom, kolik obcí bude případně lesní majetek požadovat, maximálně se může jednat asi o 3000 hektarů. Spory, které s VLS o tato území vedly některé obce, dopadaly u soudů zatím ve prospěch podniku," doplnil generální ředitel VLS Josef Vojáček.

Vojenským lesům by se ovšem nejvíc líbilo jakési kompromisní řešení: obce by se mohly na hospodaření podílet, ale majetek by zůstal vojenským lesům. " VLS může obcím nabídnout i spolupráci při rozvoji těchto území, například v oblasti turistiky," dodal generální ředitel s tím, že s obcemi o tom rád podiskutuje.

MARIE VAŠÍČKOVÁ, PAVEL RYJÁČEK
 Deníky Bohemia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů