Pátek, 29. března 2024

Lesy se uzavírají před zloději stromečků

Lesy se uzavírají před zloději stromečků
  Stejně jako každý rok i letos se jistě najde řada lidí, kteří budou chtít ušetřit za nákup vánočního stromečku a lesy budou čelit nájezdům zlodějů. Správci lesů se je snaží bránit řadou opatření - mezi nimi i vyhlášením zákazu vstupu mezi jehličnany.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - K tomuto opatření letos například sáhla radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Do lesů pod její správu se nebude smět vstoupit od 17. listopadu až do Štědrého dne. Omezení se bude vztahovat na lesní porosty mladší 20 let. Kdo zákaz poruší a bude přistižen se stromečkem i bez, vystavuje se nebezpečí pokuty 500 korun.

Preventivní opatření v předvánočním období se radnici v minulých letech osvědčilo. "Krádeže stromků v obecních lesích jsou ojedinělé," uvedl radní a ředitel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička (ODS). Letos se do hlídání mladých lesních porostů zapojí čtyři členové lesní stráže z řad zaměstnanců firmy. Při hlídání budou spolupracovat také s městskou policií, která se na ostraze lesních porostů pravidelně podílí.

Vedle lesních porostů budou v předvánočním období chráněny také jehličnany rostoucí uvnitř města. Stromy pracovníci opatří speciálním nátěrem. Jde o směs repelentů používaných proti okusu lesní zvěří a ovčího loje, který při pokojové teplotě silně zapáchá. Takto ošetřený strom je pro zloděje prakticky bezcenný.

Ochranná opatření se radnici osvědčila již v minulých letech. Strážníci zaznamenali například případ, kdy zloděj naříznul vršek vzrostlého jehličnanu. Potom však zjistil, že má ochranný nátěr, a svého počínání zanechal.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů