Pátek, 29. března 2024

Majitel lesů sám nařezává stromky?

Majitel lesů sám nařezává stromky?
 
Praha - V případech drancování lesů z poslední doby figurují stejní lidé. Jde o případy, kdy neznámý pachatel nařeže stromy v lese a majitel je pak musí vykácet. Na prodeji dřeva poté vydělá. Nyní se objevila série nejméně 12 případů, ve kterých figuruje podnikatel Benedikt Česnek ze Znojemska. V dnešních zprávách to uvedla TV Nova. Například vlastníkem vykáceného lesa u Třebíče byl podnikatel Česnek. Majitelem lesa v Bystřici nad Pernštejnem, kde se stejná věc odehrála také, je firma, kterou podle Slavomila Kabelky z bystřického městského úřadu zastupoval Benedikt Česnek. V Broumově nařezali stromy lidé z firmy Gottardo, která patří Česnekovu otci Jaroslavovi.

Obchodní partner podnikatelů Česnekových Michal Novák tvrdí, že poškozených lesů bylo víc. "Těch pozemků bylo poškozeno víc a těch těžeb bylo děláno víc. Jak u pana Česneka, tak u firmy Gottardo," řekl.

Benedikt Česnek ale tvrdí, že s nařezáváním stromů nemá nic společného. "Já jsem z toho měl kulový, abych vám řekl pravdu," řekl televizi. Za nařezané stromy z Broumovska však dostal od kupce statisíce korun. "Ta částka je vysoká, skoro tři čtvrtě milionu korun, která byla vyplacená," tvrdí Novák.

Mluvčí náchodské policie Eva Prachařová televizi potvrdila, že jednou z vyšetřovacích verzí je i ta, podle níž si majitel lesa způsobil škodu sám. Třebíčská policie podle tamní mluvčí Marcely Lavické šetří případ krádeže dřeva a mezi podezřelými je i podnikatel Česnek.

bles

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů